Пасищни кокошки

Животът на нашите пасищни кокошки преминава бродейки свободно под открито небе ден и нощ. Както знаем(някои от опит), че кокошките са всеядни животни и не са устроени дори в природата да консумират само с растителна храна. В ежедниевието си те се хранят с мого 'сурова салата' под формата на многобройни треви, детелини и билки. Из пасищата те непрестанно търсят и суров протеин, както правят и в естествената си среда като в случая такъв се явяват червеите, мухите, бръмбарите, скакълците, мравките и др. Към тяхната диета ние добавяме зърнени, бобови, ензимни и пробиотични храни(по специална наша рецепта, която сами приготвяме), като допълнителни нутриенти към разнообразното им хранене. Пият чиста изворна вода, в която в различни периоди добавяме чист ябълков оцет(за добра чревна флора и не само).
На пасищата изсипваме пясък, който се използва от воденичките им за смилане на храната.
Кокошките ни никога не са използвали ГМО култури, антибиотици, оцветители на жълтъка и други примеси познати и широко използвани в индустриалното животновътство. 
Къща шейна. Шейна защото е сглобена така, че лежи на извити(за да не се забиват в земята при дърпане) в краищата търби, които служат за лесното придвижване от изконсумираното и наторено вече пасище към новото.
Към подвижната къща са монтирани полози(за снасяне на яйца), също автоматична поилка доставяща чиста и прясна вода, както и кацалки, на които спят една до друга топлейки се през студените планински вечери.
Кокошките използват къщата и за прикритие от мишелови, ястреби и гераци, както и от проливните дъждове.
Къщата е отворена от всички страни(единствено покрив), така тя е под постоянно проветрение(не се развъждат вредители като кокошинките) и кокошките имат денонощен достъп до природата.
Заградени с на голямо пространство с електропастирна мрежа, която ги защитава от дивите хищници през ноща.
   


Пасищните яйца - многократно по-високо съдържание на полезни нутриенти.

1/4 по-малко наситени мазнини
1/3 по-малко холестерол
2/3 повече витамин А
7 пъти повече бета каротин
3 пъти повече витамин Е
2 пъти повече омега мастни киселеиниИзложени на слънчева светлина те акумулират витамин Д, така нужният за доброто усвояване на калцият, които в последствие са им нужни за здрава костна система и създаване на яйца.


Дамите работят усилено за качеството.


Къщурката