Пилешки костен бульон

Бульонът е приготвен е от месо на свободни пилета, кокали, хрущяли и изворна вода, без сол. Варен на слаб огън продължително време - 24 часа, за да извлече полезните вещества максимално - много по-ефективно спрямо кратко варене на месо във вода при висока температура. Прецеден и запечатен с естествената си мазнина.

Стерилизиран в стъклени буркани по 580 мл.

 

 

„Добрият бульон ще възкреси и мъртвите" се казва в една южноамериканска поговорка. А легендарният френски готвач Огюст Ескофие добавя: „Наистина, бульонът е всичко в готвенето. Без него нищо не може да се направи.“

Лек за всичко в традиционните домакинства и магическа съставка в класическата гурме кухня, бульонът приготвен от костите на пиле или прасе, изгражда здрави кости и зъби, помага на възпаленото гърло, лекува болните, връща жизнеността в любовния живот и редица други – или поне така твърдят всички баби, акушерки и лечители. А за готвачите бульонът е магически еликсир за приготвяне на стоплящи душата супи и неповторими сосове.

 

Костният бульон е богат на почти всички минерали плюс желатин, колаген, пролин и глицин, аминокиселини, които са жизненоважни за различни аспекти от здравето ни.

“Карл Войт, изследовател от 1800 г., открива, че желатинът подобрява храносмилането заради способността си да нормализира случаите на недостиг и излишък на солна киселина в стомаха (става въпрос за betaine hydrochoric acid)."

 

Желатинът е известен и в традиционните култури като храна, която успокоява цялата храносмилателна система.

“Желатинът образува фин слой върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, като по този начин го предпазва от всички възможни стресори на храносмилателния процес“, пише Ерих Кон от Медицинската поликлиника на университета в Бон през 1905 г. Кон препоръчва желатин за хора с „чревен катар“ – възпаление на лигавицата, познато днес като Синдром на раздразнените черва.

Тоест - в стомашно-чревния тракт костният бульон е изключително благоприятен за състояния като пропускливост на червата, хранителни непоносимости, чревен дисбаланс, рефлукс, гастрит, язва и различни колити.

 

„За да разберем защо тези хранителни вещества са толкова критични за здравето на ставите, се консултирах с няколко учебника и научих, че hyaline хрущялът, най-често срещаният тип в човешкото тяло, черпи своята сила от гъста, кръстосана мрежа от колагенови влакна, а устойчивостта си - от гелоподобната матрица, в която са вградени въпросните влакна.“

Според учебниците за костни заболявания пролинът и глицинът играят основна роля в колагеновите влакна, изградени от гигантски протеини, съдържащи около 1000 аминокиселини всяка. Глицинът допринася за една трета от общия размер на аминокиселините в тези влакна. Той е малкаамино киселина, помагаща за структурирането на много плътно опакованите вериги. Другите аминокиселини, които заемат видно място, са пролин и хидроксипролин, необичаен отбор със страст към самоусукването в тясно навити спирали вляво, които могат да сменят посоката си на усукване вдясно, превръщайки се в суперспирали. Тези малки въжеиграчи формират стегнати, жилави, пръчковидни макромолекули, които от своя оформят дебелите влакна, наречени фибрили. Нищо чудно, че хрущялът има такава впечатляваща сила на опън.

 

Забележителната издръжливост на хрущяла пък идва от неговата желатинообразна матрица. Тази матрица е силно структурирана със сложни протеини и захари. Най-известните са протеогликаните, които обветрят мрежата от колагенови влакна. Както подсказва името, тези гигантски молекули се състоят от протеини и захари. Тяхната основна задача е да получават и задържат вода и са предназначени да бъдат много, много жадни. Следователно, тяхната сложна структура включва централна верига от хиалуронова киселина, на която висят 100 от най-големите протеина, открити в тялото. Те, на свой ред, се разделят на групи вериги, известни като хондроитин сулфати и кератинови сулфати. В електрическо отношение тези вериги носят отрицателен заряд и се отблъскват една друга. Чрез поддържане на въпросното разстояние една от друга те създават пространство за водата, която привличат.

Живеещи насред протеогликаните са хрущялните клетки – хондроцити, чиято работа е да регулират метаболизма на хрущяла, да произвеждат гигантските протеогликанови молекули и колагенови влакна и да изграждат нова хрущялна тъкан, колкото е необходимо. За да направят това, хондроцитите имат нужда определени хранителни вещества да се доставят в правилната пропорция от водата и синовиалната течност, които подхранват хрущяла. Не е изненадващо, че тези хранителни нужди включват много от аминокиселините, които изграждат колагена и хрущяла: пролин и глицин. И въпреки че учебниците не ни го казват в прав текст, то здравият разум подсказва, че за здравето на хрущялите, ние сме “това, което ядем”.

 

“Децата и бременните жени също се нуждаят от добри количества глицин в диетата. Проучванията показват, че дефицитът на глицин може да ограничи растежа при деца и заявяват, че „изискванията на развиващия се плод за глицин са много високи, както в абсолютно изражение, така и в сравнение с други аминокиселини, 2-10 пъти повече”. Чрез оптимизиране на приема на тази аминокиселина, резултатът от преждевременно родени бебета може да бъде подобрен.

В допълнение, глицинът е важен при деца, възстановяващи се от недохранване. Освен това глицинът е важен показател за нормална бременност.

 

Друго проучване за храненето на бебета показа, че общият брой на свободните аминокиселини в плазмата се увеличава след хранене и съотношението на глицин към валин пада. Видът на храненето определя колко бързо това ще се случи и колко скоро, преди да бъдат възстановени нормалните нива.

Взети заедно, тези проучвания категорично подкрепят идеята, че ако глицинът е в недостиг по време на първите месеци от живота, растежът на бебето може да бъде ограничен. Но дори и след като децата порастват, необходимостта от глицин не намалява. Както е отбелязано по-горе, тази малка аминокиселина служи за много метаболитни функции и не се синтезира автоматично в достатъчни количества от организма.”

“Съединителната тъкан е трудна и се възстановява най-бавно, но според някои специалисти, костният бульон възстановява ставите, елиминира артрита и подобрява сериозно състоянието на кожата, също така изглажда бръчките и т.н.”

Текстът е от:
http://nadiapetrova.bg/bone-broth/

6,00 лв.
Опции за покупка
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 6,00 лв.
Моля, изберете: