Мас от пасищно прасе

6,00 лв.
- +
добави в количката
Моля, изберете:

В буркани от 580мл.

Свинската мас е полезна! 10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

Сред последните поколения сланината е почти напълно изчезнал продукт в кухнята. До началото на ХХ в. свинската мас е класическа мазнина за готвене в цял свят. Именно тя е била секретът за перфектно бухналите сладкиши, за хрупкавото пържено пиле, за топящите се в устата бисквити и силно ароматните сосове.

В наши дни, щом хората чуят думите „сланина“ и „свинска мас“, веднага си представят запушени артерии. Настъпил е моментът да се внесе яснота  – сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целият свят.

1.Сланината е устойчива на термично въздействие

Когато говорим за определянето на устойчивостта на мазнината, всичко опира до химичния ѝ състав. Наситените мазнини са с единични връзки между всички въглеродни молекули в мастната киселинна верига и заради това са най-устойчиви на топлинно въздействие. Това е така, защото единичните връзки са трудни за прекъсване от момента, от който са станали част от въглеродната верига на мастната киселина. Във въглеродната верига мононенаситените мазнини имат една двойна връзка вместо единична. Двойните връзки в мастните киселини пък са нестабилни и могат да бъдат разградени термично. Полиненаситените мазнини са най-неустойчиви, защото имат многобройни двойни връзки във въглеродната верига. Когато двойните връзки в моно- или полиненаситените мазнини се прекъснат, мастната киселина преминава процес, наречен окисляване.

Защо окислилите се мазнини са „лоши“? С две думи – окислените мазнини са равни на свободни радикали, които на свой ред означават увреждане на клетките. Макар че в организма неминуемо присъстват известно количество свободни радикали, ние трябва да минимизираме количеството на вредните молекули, доколкото е възможно, за да предпазим здравето си и да редуцираме възпалителните процеси.

Според Мери Ениг – автор на „Опознайте мазнините си“, сланината представлява 40 % наситени мазнини, 50 % мононенаситени мазнини и 10 % полиненаситени мазнини. Свинската мас е отличен избор за готвене и печене поради факта, че процентното съотношение на наситените мазнини предпазва по-уязвимите моно/полиненаситени мазнини от окисляване при загряване.

2.Сланината е полезна за сърцето

„Сланината е животинска мазнина, богата на наситени мазнини и холестерол. Означава ли това, че се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания?“ Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит. Нашите пра-пра-прародители са консумирали сланина и масло и са имали изключително нисък процент на сърдечно-съдови заболявания. Сланината е неразделна част от здравословната диета и няма да доведе до сърдечно-съдово заболяване:

Проучване сред повече от 300 000 изследвани хора, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition показва, че липсват доказателства, че консумирането на наситени мазнини повишава риска от сърдечно-съдово заболяване. Установено е, че диетата с ниско съдържание на мазнини увеличава триглицеридите, което от своя страна е рисков фактор за сърдечно заболяване.

Женската инициатива за здраве подложила на проучване приблизително 50 000 жени в периода след менопаузата: първата група жени била инструктирана да спазва нискомаслена диета, а другата група продължила да се храни „нормално“. След 8 години резултатите не показали каквито и да било разлики в броя на сърдечно-съдовите или ракови заболявания в двете групи. Множество мащабни изследвания не откриват никакви преимущества в нискомаслената диета.

Директорът на голямото изследване Framingham Heart Study заключава: „Открихме, че физически най-активни и с най-ниско тегло са хората, чийто хранителен режим включва най-висок холестерол, най-много наситени мазнини и най-голям брой калории.“ Наситеният прием на мазнини повишава т.нар. HDL-холестерол, който е свързан с намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

„Заболяванията на съвременната цивилизация“, сред които са сърдечно-съдовите и диабетът, скочиха до небето, след като животинските мазнини бяха заменени от индустриално произведените растителни масла и маргарина.

Холестеролното съдържание на сланината е предпазващо здравето Ви, а не му вреди (вижте защо в точка 9).

3.Свинската мас не притежава аромат

Мнозина, като мен, предпочитат да използват за готвене кокосово масло, тъй като е устойчиво на загряване. Косовото масло обаче придава лек до умерен аромат на ястията. И въпреки че харесвам този аромат, понякога искам вариант без аромат. Тогава се спирам на свинската мас.

Нищо не може да надмине готварските качества на свинската мас, особено при сотирането на продуктите и пърженето на много висока температура. Маста придава на зеленчуците и месото превъзходна кафява коричка без натрапващ се вкус. Благодарение на неутралния си аромат, тя се представя изключително добре в приготвянето на тестени изделия (вж. точка 7).

4.Маста е икономична

Купувам опаковки свинска мас от фермер наблизо за 7.50 долара всяко. Вероятно ще успеете да намерите мас от пасищно прасе на сходна цена. Ако ли не, можете да си поръчате сланина от пасищно прасе от месарницата, от която пазарувате, и да си я разтопите сами (много е просто).

Когато говорим за здравословни мазнини за готвене, маста определено е най-достъпната. Например другите предпочитани от мен масла –

кокосовото и маслото, добито от животни, пасли единствено трева, струват значително повече.

5.Маста е богата на витамин Д

Сланината е на второ място след маслото от дроб от треска по съдържание на витамин Д. Една супена лъжица свинска мас съдържа 0,025 микрограма вит. Д. Също е важно да се знае, че вит. Д е мастноразтворим и предразполага усвояването от организма на мастните киселини, включително и на наситените. Маста подсигурява перфектната комбинация от витамин Д и мастно-киселинни кофактори. Други източници на вит. Д, като жълтъците от яйца и черния дроб на пасищни кокошки, бледнеят в сравнение със свинската мас.

Тук обаче има уловка – само мас от пасищно отглеждани прасета съдържа витамин Д поради осигурения достъп до слънчева светлина, което прави възможно синтезирането на витамин Д и съхраняването му в мастните им тъкани. Предлаганите в магазините опаковки със свинска мас са от отглеждани в затворени пространства и натъпкани с антибиотици прасета и трябва да се избягват. Купувайте свинска мас от месар или фермер, който може да ви обясни точно как са отглеждани прасетата.

6.Маста е устойчив продукт

Свинете са лесно приспособяващи се животни, които могат да се адаптират отлично почти навсякъде. Отглеждането на пасищни прасета е дейност, която осигурява устойчив източник на месо и същевременно подобрява състоянието на околната среда. Чрез изкореняване на растенията и събиране на храна от земята свинете спомагат за преобръщането на повърхностния почвен слой и по естествен начин обогатяват почвата.

Знаете ли кое не е устойчиво? Огромни площи с генетично модифицирана, удавена в пестициди, натъпкана със синтетични торове царевица, използвана за производството на царевично масло. Просто казвам…

7.Свинската мас е местен продукт

Закупуването на пасищно свинско и сланина от фермера наблизо има много нисък въглероден отпечатък. Шофирам около 5 минути до определеното за целта място, за да се снабдя със седмичните си количества яйца, сурово мляко, месо и мас. Тези продукти се доставят от ферма на около час път с кола. Излиза, че моята свинска мас идва от източник, разположен на 65 минути път с кола от жилището ми.

От друга страна кокосовото масло произлиза от Филипините, които са на много, много повече минути от дома ми. Само да кажа…

8.Маста е идеална за печене

Защо маста е здравословна, трайна и многофункционална? Може би не мислите, че маста се съчетава отлично със сладки храни, но обикновено маста е била използвана при пърженето на понички и на бухнали пайове с коричка. Ако никога не сте готвили сладкиш с мас, ще се изненадате приятно! Маста придава нежност и сочност на печените тестени изделия без да се натрапва с аромат.

Обичам да я използвам при приготвянето на сладките си бисквити от кокосово брашно с подправки. Заместете кокосовото, растителното масло, друг вид мазнина или обикновеното масло със свинска мас в рецептите за печене.

 

9.Свинската мас е полезен източник на холестерол

Тъй като са своеобразно лечебно средство в човешкото тяло, нивата на холестерол се покачват през периоди на стрес или при наличието на възпаление. Проучванията показват, че консумацията на холестерол няма причинно-следствена връзка с нивата на холестерола в кръвта, тъй като организмът сам произвежда необходимото му количество холестерол. От друга страна приемането на холестерол чрез висококачествени мазнини облекчава организма от бремето да го произвежда сам. Натуралният холестерол в пълноценните храни, след които се нарежда сланината/ свинската мас, подпомага справянето с възпалителните процеси и производството на хормони.

В интерес на истината редица изследвания свързват ниските нива на холестерол в кръвта с:

Повишен риск от смъртност;

Повишен риск от депресия;

Повишен риск от извършване на тежко престъпление и самоубийство;

Повишен риск от деменция и болест на Алцхаймер;

10.Сланината е традиционен продукт

Когато някой ме помоли за съвет как да избягваме нездравословните храни, давам две прости, но основни правила:

„Избягвайте храни, които се рекламират по телевизията.“

„Избягвайте храни, които Вашата пра-пра-прабаба не би разпознала като такива.“

Кои продукти например не се вписват в тези насоки? Рапичното масло, царевичното масло, фалшивото масло, спрейовете за готвене и млечните продукти с намалено съдържание на мазнини. За разлика от тях сланината е била предпочитана от нашите предци още преди хиляди години. Моята пра-пра-прабаба, датчанка, която цял живот се е трудила много, доживяла до дълбока старост – до 107 години, е израснала с обилни количества сланина, домашно кисело зеле и галони прясно мляко от семейната крава. Предаванията по телевизията няма да ви препоръчат да живеете така поради простата причина, че големите компании няма как да печелят пари, представяйки продуктите на местния фермер.

Използвате ли свинска мас у дома? Спомняте ли си дали Вашите баба или прабаба са я използвали в кухните си?