виж Количката е празна

Новини

12 май 2017

Интервю от Ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост, отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна, няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш на това приличаш".

Миналата година ни гостуваха няколко ферми, които са отдали приоритет на чистата храна и за всички стана ясно колко позитивни и свежи хора са това. Нормално е, и те и дейността им не предполага стрес , а живота им е в чиста и естествена среда.

В продължение на идеята ни да показваме  фермери с  техните истински ферми, ще ви представим  стопани, които "по модел на природата" отглеждат продукция и я предлагат на пазара като "Beyond organic – Made in Ambrosia".

Здравейте! Представете се с няколко изречения на читателите на AGRO Journal.
Ние сме малка  пермакултурна (по модел на природата) ферма, отглеждаща различни видове животни на слънце, свобода, въздух и паша, в  земите на Стара планина – Без хормони,стероиди,антибиотици,ГМО култури ,по един  хуманен  и естествен начин.

Кога и как дойде идеята да изградите ферма? Къде се намира тя?
Започнахме нашето фермерство с отглеждането на пчелни семейства, плодове и зеленчуци върху нашите наследствени земи през 2011 г. След това продължихме с отглеждането на животни, за да си осигурим месо, яйца и мляко за нашето семейство.

Нашето желание да отглеждаме храната си, се породи от загрижеността ни за нашето здраве и желание за един хармоничен начин на живот сред природата. Наличнието на мащабното използване в отглеждането на индустриалните животни: хормони, антибиотици, стероиди, пестициди, фунгуциди, хербициди и нехуманното отношение към животните, както и други фактори ни отведоха в търсенето на естествени алтернативи.

Намираме се на около около 30 км. северно от Ботевград.

Фермата е разположена върху богати ливадни площи със стотици видове диворастящи плодове, гъби, треви и билки, заобиколени основно от дълголетни дъбови гори.


Въпроси, които задаваме на всички – Каква е приблизителната инвестиция, за да се стартира такъв бизнес? Какво беше началното ви оборудване? Вие ли сте основоположниците или има някаква приемственост?
За нас не става въпрос за парична инвестиция, преди това има много по-важни и ценни качества.

Ние често казваме, че началният капитал не прави предприемача, а предприемача създава  благоприятните условия за привличането на капитал.

Има два пътя, по който можеш да поемеш; единият е да се оплакваш от нещата, другият е да се справяш с тях, но никога не можеш да вървиш и по двата пътя едновременно. Казваме го поради честите оплаквания на хората, който искат да бъдат  предприемачи, от липсата на така наречената първоначална инвестиция. “ Първаночална инвестиция“ за нас не означава паричен капитал.

Нашата инвестиция  е правилна философия, грешки, решителност, смелост, търпение, информиране, лишение, доверяване в следването на един истински неотъпкан път, както и много други неща.

Началното ни оборудване беше нашата душа, ум и нашите ръце.

Ние бяхме основоположниците.  

Какво отглеждате във вашето стопанство? В какъв обем?
Нашата ферма се разрасна постепенно през времето от чифликчийство до малка ферма. През цялото това време сме отглеждали пасищно пилета, кокошки, прасета, кози, пчели, пъдпъдъци, гъски, зайци и деца.
В променящ се обем.

Имате ли професионална квалификация за дейността, специално образование…?
Имаме професионални документи квалифициращи ни в следното:
Родени… Несъвършени, за да грешим  по пътя на образованието.

С какви проблеми се сблъсквате? Как ги преодолявате?
Сблъскваме се със собственото си несъзнавано, преодоляваме го със съзнателност (ха-ха)

Сблъскваме се с всякакви проблеми, като всички наши колеги в бранша и както всички хора по света. Непреклонното желание за разрешаването и търсенето на възможности на даден проблем и гледането на него, като предизвикателство е ключът към преодоляването му.

Получавахте ли помощ и подкрепа? От кого? Членувате ли в браншова организация?
Получавали сме и получаваме помощ от  съмишленици в бранша. Членуваме в браншова организация.

Участвате ли по някоя от мерките за финансово подпомагане? По коя мярка? Лесно или трудно е да се подготви успешен проект?
Не участваме никъде. Вярваме в това „сами да се вържем гащите“ , както са правели и нашите деди с труд и пот, без субсидии.

Колко души работят във фермата? Кое е най-важното качество, което трябва да притежава вашият екип?
В момента екипът ни е около десет Души. Най важното качество е да проявяваме съзнателност, за да можем да изоставим предразсъдъците си, давайки си възможност да се учим. Да търсим разбирането и да изглаждаме различията си.

Още един традиционен въпрос  – Какво поведение според вас трябва да има съвременния фермер в условията, които предлага България за развитите на селското стопанство като цяло?
Не трябва да се отказва, поради ограничаващи обстоятелства от държавата, да следва истината бидейки искрен, да не се предава, следвайки мечтите си и да знае, че няма бъдеще селско стопанство, което да е срещу природата. Да знае, че има само един отбор и всички сме от него, някои просто още не го знаят.

Разкажете ни повече за продуктите на Ферма "Амброзия".
Ферма „Амброзия – храната на Боговете“ – са пресни продукти, които са местно производство.  В тях не се съдържа ГМО, хормони, антибиотици, е-та и други „легални дроги“.

Начинът, по който живеят животните, на свободни богати пасища, слънце, чист планински въздух и хуманно отношение, създава една питателна храна, изключително богата на витамини, минерали, омега мастни киселини, качествен усвоим протеин и ценната мазнина демонизирана в миналото, но реабилитирана в днешно време. Това е една храна, която лекува местната икономика, лекува земята, лекува храната, лекува културата.

Едва ли ежедневието ви е скучно. Разкажете ни случка/и от живота във фермата, която ви разсмива или натъжава.
Веднага си спомнихме за една случка, която едновременно ни разсмива и натъжава.  Идвайки  посетители във фермата и сочейки пъдпъдъците ни питат:  „това ли са гъските“?.

Имате ли ваша, тайна рецепта, която обаче ще споделите с читателите ни?
Тайната на тайните е да вложиш душата си!

Как виждате фермата си след… 5 години? Виждате ли в идващото поколение  желание за приемственост?
След 5 години виждаме едно великолепие в симбиоза с природата, създаващо здрав, хармоничен живот на хора, растения и животни. Виждаме резервиране на всичките ни продукти с месеци напред и фермери, които ни гостуват за да се учим и помагаме взаимно.

Традиционно молим гостите ни да направят своеобразно послание към читателите на AGRO Journal  и към онези, които се колебаят  да започнат селскостопански бизнес.
Вслушайте се в сърцата си, там ще елиминирате колебанията си. Слушайте много внимателно!
Ако нещо ви "запее" последвайте го. Дайте си любов. Не забравяйте, че селско стопанство без разбиране на природата не е Вашият път. Нека истината бъде Ваш сиамски близнак!

Благодаря ви за откровеността, желаем здраве на вас, семейството и екипа ви. Здрави и силни питомници, изобилен добив и устойчиво развитие на Ферма "Амброзия".