Интервю от Ферма Амброзия за AGRO Journal

Интервю от Ферма Амброзия за  AGRO Journal
12 май 2017

Вече не е мода, а осъзната необходимост, отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна, няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш на това приличаш".

Миналата година ни гостуваха няколко ферми, които са отдали приоритет на чистата храна и за всички стана ясно колко позитивни и свежи хора са това. Нормално е, и те и дейността им не предполага стрес , а живота им е в чиста и естествена среда.

В продължение на идеята ни да показваме  фермери с  техните истински ферми, ще ви представим  стопани, които "по модел на природата" отглеждат продукция и я предлагат на пазара като "Beyond organic – Made in Ambrosia".

Здравейте! Представете се с няколко изречения на читателите на AGRO Journal.
Ние сме малка  пермакултурна (по модел на природата) ферма, отглеждаща различни видове животни на слънце, свобода, въздух и паша, в  земите на Стара планина – Без хормони,стероиди,антибиотици,ГМО култури ,по един  хуманен  и естествен начин.

Кога и как дойде идеята да изградите ферма? Къде се намира тя?
Започнахме нашето фермерство с отглеждането на пчелни семейства, плодове и зеленчуци върху нашите наследствени земи през 2011 г. След това продължихме с отглеждането на животни, за да си осигурим месо, яйца и мляко за нашето семейство.

Нашето желание да отглеждаме храната си, се породи от загрижеността ни за нашето здраве и желание за един хармоничен начин на живот сред природата. Наличнието на мащабното използване в отглеждането на индустриалните животни: хормони, антибиотици, стероиди, пестициди, фунгуциди, хербициди и нехуманното отношение към животните, както и други фактори ни отведоха в търсенето на естествени алтернативи.

Намираме се на около около 30 км. северно от Ботевград.

Фермата е разположена върху богати ливадни площи със стотици видове диворастящи плодове, гъби, треви и билки, заобиколени основно от дълголетни дъбови гори.


Въпроси, които задаваме на всички – Каква е приблизителната инвестиция, за да се стартира такъв бизнес? Какво беше началното ви оборудване? Вие ли сте основоположниците или има някаква приемственост?
За нас не става въпрос за парична инвестиция, преди това има много по-важни и ценни качества.

Ние често казваме, че началният капитал не прави предприемача, а предприемача създава  благоприятните условия за привличането на капитал.

Има два пътя, по който можеш да поемеш; единият е да се оплакваш от нещата, другият е да се справяш с тях, но никога не можеш да вървиш и по двата пътя едновременно. Казваме го поради честите оплаквания на хората, който искат да бъдат  предприемачи, от липсата на така наречената първоначална инвестиция. “ Първаночална инвестиция“ за нас не означава паричен капитал.

Нашата инвестиция  е правилна философия, грешки, решителност, смелост, търпение, информиране, лишение, доверяване в следването на един истински неотъпкан път, както и много други неща.

Началното ни оборудване беше нашата душа, ум и нашите ръце.

Ние бяхме основоположниците.  

Какво отглеждате във вашето стопанство? В какъв обем?
Нашата ферма се разрасна постепенно през времето от чифликчийство до малка ферма. През цялото това време сме отглеждали пасищно пилета, кокошки, прасета, кози, пчели, пъдпъдъци, гъски, зайци и деца.
В променящ се обем.

Имате ли професионална квалификация за дейността, специално образование…?
Имаме професионални документи квалифициращи ни в следното:
Родени… Несъвършени, за да грешим  по пътя на образованието.

С какви проблеми се сблъсквате? Как ги преодолявате?
Сблъскваме се със собственото си несъзнавано, преодоляваме го със съзнателност (ха-ха)

Сблъскваме се с всякакви проблеми, като всички наши колеги в бранша и както всички хора по света. Непреклонното желание за разрешаването и търсенето на възможности на даден проблем и гледането на него, като предизвикателство е ключът към преодоляването му.

Получавахте ли помощ и подкрепа? От кого? Членувате ли в браншова организация?
Получавали сме и получаваме помощ от  съмишленици в бранша. Членуваме в браншова организация.

Участвате ли по някоя от мерките за финансово подпомагане? По коя мярка? Лесно или трудно е да се подготви успешен проект?
Не участваме никъде. Вярваме в това „сами да се вържем гащите“ , както са правели и нашите деди с труд и пот, без субсидии.

Колко души работят във фермата? Кое е най-важното качество, което трябва да притежава вашият екип?
В момента екипът ни е около десет Души. Най важното качество е да проявяваме съзнателност, за да можем да изоставим предразсъдъците си, давайки си възможност да се учим. Да търсим разбирането и да изглаждаме различията си.

Още един традиционен въпрос  – Какво поведение според вас трябва да има съвременния фермер в условията, които предлага България за развитите на селското стопанство като цяло?
Не трябва да се отказва, поради ограничаващи обстоятелства от държавата, да следва истината бидейки искрен, да не се предава, следвайки мечтите си и да знае, че няма бъдеще селско стопанство, което да е срещу природата. Да знае, че има само един отбор и всички сме от него, някои просто още не го знаят.

Разкажете ни повече за продуктите на Ферма "Амброзия".
Ферма „Амброзия – храната на Боговете“ – са пресни продукти, които са местно производство.  В тях не се съдържа ГМО, хормони, антибиотици, е-та и други „легални дроги“.

Начинът, по който живеят животните, на свободни богати пасища, слънце, чист планински въздух и хуманно отношение, създава една питателна храна, изключително богата на витамини, минерали, омега мастни киселини, качествен усвоим протеин и ценната мазнина демонизирана в миналото, но реабилитирана в днешно време. Това е една храна, която лекува местната икономика, лекува земята, лекува храната, лекува културата.

Едва ли ежедневието ви е скучно. Разкажете ни случка/и от живота във фермата, която ви разсмива или натъжава.
Веднага си спомнихме за една случка, която едновременно ни разсмива и натъжава.  Идвайки  посетители във фермата и сочейки пъдпъдъците ни питат:  „това ли са гъските“?.

Имате ли ваша, тайна рецепта, която обаче ще споделите с читателите ни?
Тайната на тайните е да вложиш душата си!

Как виждате фермата си след… 5 години? Виждате ли в идващото поколение  желание за приемственост?
След 5 години виждаме едно великолепие в симбиоза с природата, създаващо здрав, хармоничен живот на хора, растения и животни. Виждаме резервиране на всичките ни продукти с месеци напред и фермери, които ни гостуват за да се учим и помагаме взаимно.

Традиционно молим гостите ни да направят своеобразно послание към читателите на AGRO Journal  и към онези, които се колебаят  да започнат селскостопански бизнес.
Вслушайте се в сърцата си, там ще елиминирате колебанията си. Слушайте много внимателно!
Ако нещо ви "запее" последвайте го. Дайте си любов. Не забравяйте, че селско стопанство без разбиране на природата не е Вашият път. Нека истината бъде Ваш сиамски близнак!

Благодаря ви за откровеността, желаем здраве на вас, семейството и екипа ви. Здрави и силни питомници, изобилен добив и устойчиво развитие на Ферма "Амброзия".

28 октомври 2020
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
25 ноември 2019
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
26 септември 2018
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме взели. Защото се оказахме ‚образователи‘ в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - от нейно величество… храната!

прочети още
10 май 2018
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците, обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт съществуващ от древността. Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада...? Колкото и чудно да звучи, то е научно доказан факт!

прочети още
4 май 2018
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства без възможност за движение, за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
6 декември 2017
С какво се хранят пасищните ни животни през зимният сезон?

Ние не смятаме и мислим да развенчаем общоприетото вярване, че щом са пасищни трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите или както са живели нашите баби и дядовци в миналото, тоест през топлите сезони повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените сезони повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
4 октомври 2017
Кафето на Флинстоун - Манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
25 септември 2017
И все пак, коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
25 септември 2017
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало(околко 1927г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
14 септември 2017
Истина ли е, че „Не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда,така както своите родоначалници?

Нашият опит и изследвания показват и доказват, че питомният заек, може да си припомни и възстанови своят естествен инстинкт и начин на живот, така както е бил преди още да бъде заловен и опитомен в Китай четири века п.н. ера.

прочети още
12 септември 2017
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди, приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
22 август 2017
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

Искам да помислите, за това което наричате утринна песен на птиците, този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни.

прочети още
24 юли 2017
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи!

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
9 юли 2017
Нашите пасищни прасета(разковничето)

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
13 юни 2017
Всичко което той иска да направи е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации, има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
23 април 2017
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно когато става дума за животни отглеждани в индустриални ферми за угояване . Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата .

прочети още
14 април 2017
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените(конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност със семейните селски стопанства със зелени пасища отглеждащи щастливи животни. За съжаление повечето от месата и животински продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, където те са трудно подвижни и често са принудени да стоят в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани във фермите, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
5 октомври 2015
Пилешка супа за душата на една остаряваща звезда...

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена Коби Брайънт се възстанови за отрицателно време след тежка контузя с пилешки костен бульон? Как бульона се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалният спорт стави.

прочети още
3 октомври 2015
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Живитонската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и пра дядовци са консумирали именно животински мазни в първичният им вид.

прочети още
24 септември 2015
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни!

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целият свят... Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още
13 август 2015
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни, като черния дроб и бъбреците.

прочети още