виж Количката е празна

Новини

23 април 2017

Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно когато става дума за животни отглеждани в индустриални ферми за угояване . Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата .
 
Проучване издадено от Службата за опазване на природните ресурси на Министерството на земеделието на Съединените щати, дава следните аргументи:
 

  • Пасищните животни се хранят с растения, които не се храносмилят от хората.
  • Месото от животни, хранени с трева, изисква само една калория изкопаеми горива, за да произведе две калории храна.
    Много зърнени и зеленчукови култури изискват от 5 до 10 калории изкопаеми горива за всяка една произведена калория храна и фибри ...
  • Добре управляваното пасище абсорбира много повече дъждовна вода в сравнение с други видове използване на почвата.
  • Пасищата помагат за забавянето на глобалното затопляне чрез премахването на въглероденят двуокис от въздуха .Пасищните земи в големите равнини съдържат над 40 тона въглерод на акър, а обработваемите земи съдържат около 26 тона.
  • Добре поддържаните пасища дават така необходимия начин на растеж за дивата природа, намаляват оттичането на водата и осигуряват по-чиста, и в по-големи количества вода за дивата природа и за човешките нужди.
  • Пасищата са сред най-живописните пейзажи.


Производителите на на птиче месо за търговия натоварват  полуостров Делмарва  с  арсен.

Индустриалните ферми на големи популации за птиче месо, дават арсеник на техните пилета, за да засилят апетита на птиците и да увеличат тяхната хранителна ефикасност . На полуостров Делмарва (Делауеър, Мериленд, Вирджиния) 600 милиона пилета произвеждат годишно над милиард и половина килограма сурова тор , което преведено на годишна база значи натоварване с от 20 до 50 хиляди килограма с арсен.
 
Фермерите, които отглеждат птици на пасища, не дават арсен или други изкуствени стимулатори на растежа на техните пилета .


Храненето на добитък, отглеждан на закрито с пилешка тор може да бъде смъртоносен процес !
 
За да намалят разходите, все по-голям брой производители на говеждо в угоителни комплекси, разчитат на пилешка тор като евтин източник на протеин . Един от недостатъците е, че тази тор съдържа високи нива на остатъци от всички лекарства и химикали , които рутинно ползват за храна на индустриалните птици за месо отглеждани за търговия . В угоителен комплекс от около 1000 глави добитък, 146 животни са умрели в рамките на няколко месеца от сериозни храносмилателни смущения .Аутопсията показа много високи нива на мед в черния дроб , на животните. По-нататъшно проучване установило, че животните са умрели от отравяне с мед и че източникът на медта е тор от конвенционално отглеждани птици , лекувани с меден сулфат, за да се избегнат често срещано заболяване, наречено "аспергилоза".Каквото повикало, такова се обадило.

 Ферма Амброзия  ®