Промишлените(конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност със семейните селски стопанства със зелени пасища отглеждащи щастливи животни. За съжаление повечето от месата и животински продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, където те са трудно подвижни и често са принудени да стоят в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани във фермите, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.
Тревожната реалност от промишленото животновъдство достига мащабни последствия и за двете – здравето на животните отглеждани в тази система и хората, консумиращи тези продукти. Мръсните условия, създавани от CAFOs, правят необходимо рутинното използване на антибиотици. В действителност, индустриялното животновъдство консумира 70% от антибиотиците, използвани в САЩ. Тази широко разпространена практика не създава само резистентност в населението, но и поражда появата на бактерии, устойчиви на антибиотици. Тези устойчиви бактерии не се повлияват от тях и лесно могат да превърнат една обикновена инфекция в животозастрашаваща. Този сценарий е като кошмар, но въпреки това се превръща в ужасяваща реалност, създавана от системата на промишлените ферми. Непосредствената и дългосрочна заплаха за човешкото здраве е изключително обезпокоително и е още една причина да се постави под въпрос легитимността на индустриалното животновъдство.
Друг въпрос за здравословното ни състояние, породен от модела CAFOs, идва от неестествената и токсична храна на тези ферми. Старата поговорка гласяща „Ние сме това, което ядем“ ни подтиква да проучим по-внимателно с какво се хранят животните, които избираме да консумираме. Промишлените стопанства редовно прибавят токсични добавки като антибиотици, пестициди, синтетични хормони на растежа и стероиди в животинските храни. Остатъците от тези токсични химикали на края се озовават в нашите чинии. Тези вредни вещества са открити в месото, яйцата и млечните продукти с произход от промишлените стопанства. Излагането на организма на този тип токсини повишава риска от рак на гърдата, простатата и дебелото черво. Съществува доказателство, че хормоналните остатъци открити в животинските продукти, причиняват появата на ранен пубертет у момичетата. Най-добрата стратегия да защитим здравето си е да се търсят местни селскостопански продукти, отгледани по хуманен, устойчив и отвъд органичното начин. Търсете месо, млечни продукти и яйца от 100% пасищно отгледани животни. Пазаруването от местните фермерски пазари е най-добрият начин да си гарантираме купуването на най-здравословните хранителни продукти.
Освен нанесените щети върху здравето на хората и селскостопанските животни, практиките на промишлените ферми подпомагат и за унищожаването на околната среда – генерират 500 милиона тона тор и животински отпадъци на година! Тези остатъци се съдържат в огромни лагуни, които замърсяват подпочвените води и въздуха с вредни химикали. Остатъци от антибиотици и хормони на растежа, използвани в тези ферми, са открити и в източниците ни на питейна вода. Методът на промишленото животновъдство използва огромни количества на вода, изкопаеми горива, пестициди и торове, които отслабват и разрушават околната среда. Методът на неестественото селско стопанство е изключително вреден за планетата и неприемлив.
Нека погледнем към традиционните практики и начини използвани в малките местни ферми, където животните се отглеждат хуманно и в естественото им обитание. Тяхното благосъстояние е защитено и цялостта на околната среда е запазена. Тези селскостопански животни живеят здравословен и щастлив живот и са качествени източници на чисти животински протеини и други хранителни продукти. Нашето здраве е защитено от вредното въздействие на химичните остатъци, намерени в промишлено отгледаните домашни птици, месо и млечни продукти. Системата на традиционното селско стопанство повишава здравословното състояние на животните, хората и планетата. Промишленото животновъдство разрушава всичко, до което се докосне. От нас зависи да знаем истината за нашите източници на храна и да разберем последствията от изборите, които правим всеки ден.
Източник: http://choosinggreen.me/2017/03/31/the-truth-about-factory-farming/
Превод – Ферма Амброзия ®
Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.
прочети ощеЧували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.
прочети ощеБеше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме взели. Защото се оказахме ‚образователи‘ в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - от нейно величество… храната!
прочети ощеНауката, биолозите, еколозите, природозащитниците, обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт съществуващ от древността. Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада...? Колкото и чудно да звучи, то е научно доказан факт!
прочети ощеВъпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства без възможност за движение, за да наддадат възможно най-бързо на тегло.
прочети ощеНие не смятаме и мислим да развенчаем общоприетото вярване, че щом са пасищни трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите или както са живели нашите баби и дядовци в миналото, тоест през топлите сезони повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените сезони повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.
прочети ощеСпоред New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.
прочети ощеИ когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...
прочети ощеАко някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало(околко 1927г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!
прочети ощеНашият опит и изследвания показват и доказват, че питомният заек, може да си припомни и възстанови своят естествен инстинкт и начин на живот, така както е бил преди още да бъде заловен и опитомен в Китай четири века п.н. ера.
прочети ощеС консумацията на пилешки гърди, приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?
прочети ощеИскам да помислите, за това което наричате утринна песен на птиците, този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни.
прочети ощеСпоменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.
прочети ощеНие сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.
прочети ощеКакво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации, има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.
прочети ощеВече не е мода, а осъзната необходимост, отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна, няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш на това приличаш".
прочети ощеВсе по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно когато става дума за животни отглеждани в индустриални ферми за угояване . Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата .
прочети ощеКак един от най-добрите баскетболисти за всички времена Коби Брайънт се възстанови за отрицателно време след тежка контузя с пилешки костен бульон? Как бульона се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалният спорт стави.
прочети ощеЖивотинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Живитонската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и пра дядовци са консумирали именно животински мазни в първичният им вид.
прочети ощеСланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целият свят... Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.
прочети ощеЗдравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни, като черния дроб и бъбреците.
прочети още