виж Количката е празна

Новини

14 април 2017

Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените(конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност със семейните селски стопанства със зелени пасища отглеждащи щастливи животни. За съжаление повечето от месата и животински продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, където те са трудно подвижни и често са принудени да стоят в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани във фермите, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

 

    

Тревожната реалност от промишленото животновъдство достига мащабни последствия и за двете – здравето на животните отглеждани в тази система и хората, консумиращи тези продукти. Мръсните условия, създавани от CAFOs, правят необходимо рутинното използване на антибиотици. В действителност, индустриялното животновъдство консумира 70% от антибиотиците, използвани в САЩ. Тази широко разпространена практика не създава само резистентност  в населението, но и поражда появата на бактерии, устойчиви на антибиотици. Тези устойчиви бактерии не се повлияват от тях и лесно могат да превърнат една обикновена инфекция в животозастрашаваща. Този сценарий е като кошмар, но въпреки това се превръща в ужасяваща реалност, създавана от системата на промишлените ферми. Непосредствената и дългосрочна заплаха за човешкото здраве е изключително обезпокоително и е още една причина да се постави под въпрос легитимността на индустриалното животновъдство.

 

Друг въпрос за здравословното ни състояние, породен от модела CAFOs, идва от неестествената и токсична храна на тези ферми. Старата поговорка гласяща „Ние сме това, което ядем“ ни подтиква да проучим по-внимателно с какво се хранят животните, които избираме да консумираме. Промишлените стопанства редовно прибавят токсични добавки като антибиотици, пестициди, синтетични хормони на растежа и стероиди в животинските храни. Остатъците от тези токсични химикали на края се озовават в нашите чинии. Тези вредни вещества са открити в месото, яйцата и млечните продукти с произход от промишлените стопанства. Излагането на организма на този тип токсини повишава риска от рак на гърдата, простатата и дебелото черво. Съществува доказателство, че хормоналните остатъци открити в животинските продукти, причиняват появата на ранен пубертет у момичетата. Най-добрата стратегия да защитим здравето си е да се търсят местни селскостопански продукти, отгледани по хуманен, устойчив и отвъд органичното начин. Търсете месо, млечни продукти и яйца от 100% пасищно отгледани животни. Пазаруването от местните фермерски пазари е най-добрият начин да си гарантираме купуването на най-здравословните хранителни продукти.

 

Освен нанесените щети върху здравето на хората и селскостопанските животни, практиките на промишлените ферми подпомагат и за унищожаването на околната среда – генерират 500 милиона тона тор и животински отпадъци на година! Тези остатъци се съдържат в огромни лагуни, които замърсяват подпочвените води и въздуха с вредни химикали. Остатъци от антибиотици и хормони на растежа, използвани в тези ферми, са открити и в източниците ни на питейна вода. Методът на промишленото животновъдство използва огромни количества на вода, изкопаеми горива, пестициди и торове, които отслабват и разрушават околната среда. Методът на неестественото селско стопанство е изключително вреден за планетата и неприемлив.

 

Нека погледнем към традиционните практики и начини използвани в малките местни ферми, където животните се отглеждат хуманно и в естественото им обитание. Тяхното благосъстояние е защитено и цялостта на околната среда е запазена. Тези селскостопански животни живеят здравословен и щастлив живот и са качествени източници на чисти животински протеини и други хранителни продукти. Нашето здраве е защитено от вредното въздействие на химичните остатъци, намерени в промишлено отгледаните домашни птици, месо и млечни продукти. Системата на традиционното селско стопанство повишава здравословното състояние на животните, хората и планетата. Промишленото животновъдство разрушава всичко, до което се докосне. От нас зависи да знаем истината за нашите източници на храна и да разберем последствията от изборите, които правим всеки ден.

 

 

Източник:  http://choosinggreen.me/2017/03/31/the-truth-about-factory-farming/

 

Превод – Ферма Амброзия ®