Едва ли има желаещ да се храни здравословно, който да не се усъмни, та дори и за момент, че най-злият враг на здравето се нарича “мазнина”. Че мазнината е “лоша”! "Тя запуша артериите ви и ви кара да пълнеете неконтролируемо. Макар и изкушаващо вкусна, мазнината е отрова, съдържаща хиляди калории, които ще ви направят дебели и болни!" Не е ли това самата истина?
Всъщност отговорът на този въпрос е категорично и добре аргументирано – “НЕ”!
Здравната общественост все по-усилено започва да развенчава този дълбоко залегнал в съзнанието ни мит, граден упорито с години. Все по-безспорно става ясно, че последните 30 години на диетология и обща медицина са изградили подсъдимо грешна представа за здравословния хранителен режим, който трябва да спазваме, за да бъдем физически здрави.
Най-добрият начин да обясним защо наситените животински мазнини са полезни за вас е като развенчаем 8 от най-разпространените митове за мазнините:
МИТ 1: Ако ядете животински мазнини, те ще се залепят и ще запушат вашите артерии
Много хора биха казали – “Виж какво става с мивката, когато изсипеш мазнина в нея – цялата се омазнява и запушва”. В организма обаче нещата не стоят така, защото иначе щяхме просто да се нагълтаме с препарат за отпушване на мивки и всичко да е наред. Вашите артерии не са метални тръби и вашето тяло е далеч по-сложно устроено от една водопроводна система. Попадайки в стомаха, мазнините започват да се разграждат химически с помощта на храносмилателни ензими до състояние, в което могат да бъдат всмукани от тънкото черво и да попаднат в кръвообращението под формата на свободни мастни киселини (СМК). Свободните мастни киселини са изключително фини по своята структура и далеч не се носят из кръвоносната ни система като петна от олио в таратор. Няма механичен способ, по който СМК да се “закачат” по стените на вашите артерии и да се натрупат като фигурки от тетрис, докато запушат всичко. Важно уточнение е, че единствените мазнини, които биха могли да доведат до артериални проблеми, са оксидираните или “изгорелите” (препържените) мазнини и по-точно оксидираният холестерол, който е твърде малък и прониква през артериалните стени, причинявайки възпаления, в крайна сметка води до атеросклероза или рак. Няма никакви научни доказателства, че готвенето (не пърженето) в мазнина, както и директното консумиране на животинска мазнина (масло, сланина), могат да доведат до затлъстяване или натрупване на нежелана холестеролна плака – дори напротив.
МИТ 2: Консумирането на мазнини ще повиши вашия холестерол и холестеролната ви плака
Разбира се, че ще го повиши! При положение обаче, че сте заек, а не човек! Ако храните тревопасно животно с животински мазнини (с каквито то няма никакъв досег освен в лабораторни условия), със сигурност ще повишите съдържанието на триглицеридите в кръвта му и заекът ще развие атеросклероза. Години наред моделът на “хранения с липиди заек” е крайъгълен камък при доказването на вредата от мазнините. При хората обаче организмът работи по различен начин. Холестеролът (наричан някога холестерин) е липид, съдържащ се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и транспортиран в кръвната плазма на всички животни. Холестеролът е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители. То е жизненоважно за изграждането на мембраните на нашите клеткии за правилното функциониране на организма. По-голямата част от холестерола, който се намира в кръвта ни (до 80%), е “домашно производство”, т.е. – организмът произвежда сам. Нашият организъм се стреми да държи нивата на холестерол в едни и същи количества по начина, по който се стреми да поддържа нивата на кръвната ни захар (разбира се, при положение, че организмът ни е здрав). При постъпване на холестерол от външен източник (храна), тялото понижава производството си на холестерол. При хора, спазващи високомазнинен режим на хранене, се наблюдава леко завишаване на общия холестерол в кръвта, но при детайлна кръвна картина на холестерола се оказва, че се повишават само нивата на HDL (или т.н. добър холестерол), а нивата на LDL-C (Low-density lipoprotein) остават непокътнати и дори понижени. Важно е да отбележим, че наименованията “добър” и “лош” холестерол са неточни и отразяват не характера на въпросните химични съединения, а тяхната функция. Най-общо казано, LDL-C е камионът, който доставя стоката (холестерол) до клетките, където е необходима за синтеза на: хормоните на кората на надбъбречната жлеза – кортизол, кортикостерон, алдостерон; мъжките полови хормони – тестостерон, андростерон; женските полови хормони – естрон, естриол, естрадиол, прогестерон; витамин D; жлъчните киселини. А HDL (HIGH-density lipoprotein) е автовозът, който отнася ненужните камиони до базата – черния дроб. И двата типа холестерол имат своята функция в човешкия метаболизъм и е неправилно да се обръщаме към тях с добър и лош. При някои обменни нарушения холестеролът от LDL-C не може да се усвои от клетките или се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано. Тогава холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува печално известните атеросклеротични плаки. В кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеиди с висока плътност (High Density Lipoproteins – Cholesterol, HDL-C). HDL-C се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове и само при положение, че организмът е здрав. Или в обобщение – при високомазнинно хранене организмът повишава наличието на свободен холестерол, което довежда образуването на HDL “автовози”, които отнасят холестеролната плака обратно към черния дроб.
МИТ 3: Всичките тези мазнини и тези стотици калории ще ви направят дебели
Теорията - че ако изразходваме повече калории, отколкото сме погълнали, тогава ще отслабнем - е неправилно построена. Калорийният баланс е удобна за обяснение теория, водеща да безброй тежки заблуди. Всяко вещество, изгорено в лабораторни условия, ще отдели определно количество енергия, но, за да може човешкият организъм да употреби тази енергия, е нужно изгорените (окислените) вещества да преминат през определени биохимични процеси. Ако човешкият организъм се хранеше с “калории”, тогава вероятно щяхме да ядем въглища и да пием бензин, тъй като те са най-калорични и от съвсем малко количество можем да получим много енергия. Ние обаче се храним с хранителни вещества (нутриенти), които имат специална химична структура, която им позволява да бъдат асимилирани от тялото ни. Тези вещества биват: белтъци, мазнини, въглехидрати и витамини. Мазнините са едни от най-високо енергийните нутриенти. Те съдържат 9 ккал в 1 г. Но най-важното е не колко ккал съдържат мазнините, а как организмът успява да ги впрегне в работа (за сравнение - съвременните автомобили са далеч по-икономични, но за сметка на това далеч по-мощни спрямо разхода си на гориво). Въпреки че е възможно на теория да преяждате системно с мазнина (както често правим и с въглехидратите) – всъщност е много, много трудно. Мазнината е изключително засищаща – тя включва още първия механизъм на тялото, който казва на мозъка, че организмът се е заситил – лептиновия механизъм (чрез стимулиране производството на хормона лептин). Лептинът алармира мозъка ни, че сме сити. Така мозъкът подава сигнал на клетките в цялото тяло, че не е нужно да ядем повече. И нещо повече – ако организмът ни е системно сит, мозъкът започва да счита, че ние се намираме в добра среда на живот, в която храната изобилства и не е необходимо да се запасяваме с допълнителни подкожни мазнини, за “спешни случаи”. Дори да се насилвате да преяждате с животинска мазнина, тялото ви няма да я усвои, а ще я отдели с изпражненията, тъй като няма да има афинитет към нея.
Изключително важно е да отбележим, че ако животинската мазнина се приема в комбинация с въглехидрати и най-вече зърнени култури, биохимията на метаболизма се изменя напълно. При приемането на въглехидрат организма проявява афинитет първо към него, тъй като той е по-бързо усвоим нутриент от мазнината, за която се иска време и енергия, за да бъде усвоена. Въглехидратите блокират производството на лептин, като изключват първия механизъм на засищането. Тогава тялото осъзнава, че се е наяло, единствено когато механичният опън на стомаха му подскаже, че трябва да спре да яде, защото, ако продължи, ще се пръсне. Дори обаче да стигне до подобно издуване, хормоналният баланс в организма е вече нарушен, лептинът липсва и мозъкът вярва, че всъщност ние сме все още гладни. В резултат на високия прием на въглехидрати, ние получаваме предостатъчно енергия, за да задоволим енергийните си нужди, но след като го направим, организмът все още не може да повярва, че сме сити и продължава да усвоява и усвоява енергията, която постъпва от нутриентите. Така се налага тази енергия да бъде складирана като мазнина, тъй като моментните енергийни нужди са вече запълнени, а организмът вярва, че е още гладен. Колкото по-дълго и системно приемаме за основна храна въглехидрати, толкова по-дълго хормонът лептин ще бъде подтиснат и тялото ще счита, че го подлагаме на гладуване. Логичният отговор е един – да се запаси с енергия посредством трупане на мазнина. Ако добавим мазнина под каквато и да е форма, докато се храним с въглехидрати, единственият възможен изход за тази мазнина е да бъде складирана заедно с остатъка от енергията, отделена от въглехидратите. Ето защо е важно да не приемаме високогликемични въглехидрати заедно с мазнина (напр.: пържени картофи, спагети със сметана и пр.) или поне да не го правим редовно.
МИТ 4: Моят лекар/ Майка ми/ Жената от рекламата/ Водещият от телевизията каза, че животинските мазнини ще ми докарат инфаркт/инсулт
Те всички звучат много убедително, повтаряйки едни и същи думи, докато науката твърди нещо различно:
Изследване от 2011 г. доказва, че намаляването на приема на въглехидрати с висок гликемичен индекс е значително по-ефективен метод за предотвратяването на сърдечно съдови заболявания, отколкото намаляването на приема на мазнини. (http://alturl.com/cgefc)
Изследване от Япония от 2010 г. доказва обратнопропорционалната връзка между приема на наситени мазнини и сърдечните удари (http://alturl.com/pwkp2)
Мета анализ от 2010 г. заключава, че “няма доказателства, който пряко да свържат животинската наситена мазнина със сърдечносъдовите заболявания и коронарносъдовите болести” (http://alturl.com/5jd55)
МИТ 5: Мазнините не съдържат витамини
Най-богатият източник на витамин Е е червеното палмово масло – мазнина.
Един от най-богатите източници на холин (важен за черния дорб) е жълтъкът на яйцето – мазнина.
Един от най-богатите източници на витамин К2 е кравето масло – мазнина.
Най-богатия източник на витамин D е рибното масло – мазнина.
Дори и мазнината, която поемате, да не е пълна с витамини, тя е основен разтворител на мастноразтворимите витамини (като A, D, E, K, K2) и без нея те не могат да бъдат правилно усвоени.
МИТ 6: Мозъкът работи само на глюкоза (въглехидрати)
Да, мозъкът изисква и глюкоза, за да функционира, но той е по-скоро като бензинов двигател с фабричен газов инжекцион. При разграждането на мазнините се образуват т.н. “кетонни тела” или “кетони”. Кетоните могат да бъдат използвани от мозъка за енергия за повечето от неговите дейности. Все пак ще ви е необходима и глюкоза, но дори и да изключите въглехидратите напълно от менюто си, организмът ви ще набави нужните си въглехидрати чрез процеса на глюконеогенеза (превръщането на протеин в глюкоза). Най-хубавото е, че работейки на глюкоза и кетони, мозъкът е многокатно по-ефективен, в сравнение с използването само на глюкоза. Това означава, че вие можете да сте максимално концентрирани през целия ден, без да се налага да пиете по няколко кафета, без неприятните следобедни главоболия, без умора.
МИТ 7: Ако правя достатъчно кардио, ще стопя запасите си от мазнини
Няма понятие като "достатъчно кардио", тъй като и при най-добрата си кардио тенировка не можете да изгорите повече от 400-500 ккал. А и след такова кардио едва ли ще искате да тренирате следващата една седмица. Както разбрахме, човешкият организъм не е нафтова печка и не гори горивата, както сме свикнали да възприемаме. Всъщност, в ежедневните си дейности ние горим повече калории, отколкото можем да изгорим в която и да е тренировка. 2000 ккал са необходими на здравия организъм, за да функционира правилно при средни показатели като ръст, тегло и възраст. При тежки умствени и физически натоварвания нуждите се покачват главоломно. Най-добрият начин да стопите излишните килограми е като активизирате липолизата (разграждането на мазнини) през целия ден, използвайки наличните запаси, за да поддържате функциите на организма си.
МИТ 8: Ако ям мазнини, няма начин да отслабна
Единственият начин да стопите подкожните си мазнини е да активизирате мазнините в тялото си като източник на енергия. Единственият начин да активизирате мазнините като източник на енергия е, като направите мазнините своя основна храна. Типът храна, който приемаме, е като правителство, което избираме. Ако изберем правителството на “Мазнините”, в кратки срокове всички енергийни нужди ще започнат да се попълват от мазнини. Така “избраните на власт” ще наложат своята политика и своите “кадри” навсякъде, където има нужда от “работа”. Или с други думи - ако мазнините доминират в менюто ни, тялото ни ще ползва за енергия именно тях. Тъй като мазнините са доста засищащи, няма опасност да преядем с масло или сланина несъзнателно. При хранене ще доставим ограничено количество енергия на организма, която е в пъти по-малка и в пъти по-благотворна от енергията, която ще му доставим, ако ядем въглехидрати. Когато тази енергия бъде изразходена за насъщните енергийни нужди, тялото ни ще навакса допълнителните си нужди през деня не от друго място, а от складираните подкожни мазнини, тъй като вече е превключил на тази вълна.
Заключение
Има сериозна причина мазнините да са толкова вкусни за нас – те са полезни, засищат ни, дават ни енергия, помагат ни да преживеем продължително време без храна, оказват благоприятно въздействие върху всяка дейност на тялото ни, контролират хормоналния ни баланс. Мазнините са прекрасна и здравословна храна, която в никакъв случай не бива да бъде избягвана. Мазнините са некоректно демонизирани от здравните институции, под негласната диктовка на Американската здравна организация, която в последните 30 г. налага коренна промяна в хранителния режим на американците и впоследствие на хората по целия свят (тъй като американският начин на хранене е широко разпространен заедно с културата им). Причините това да се случи са както икономически (въглехидратите са евтина суровина), така и псевдонаучни (базирани на грешни заключения от неправилно проведени изследвания).
Споделяме с вас някои хитринки, които може да приложите за по-вкусни и лесни пържени филийки, леки кюфтета, Руло Стефани и още:
Ще ви разкажа за пчелите, за кончетата, за кокошките, петлите и пилетата, за прасетата и за кучетата. С тях се познаваме най-добре, защото живеят в нашата ферма и сме приятели. Може би това, което ще ви разкрия, ще ви се стори невероятно, сякаш разказвам измислена приказка. Но пък дали може да сте сигурни, дали не е самата истина...
Ценим и почитаме всяко едно отделно животно. И се отнасяме отговорно и с уважение към всичко, което ни е дало. Почитта ни към животните приживе е единственият начин, по който печелим правото да поискаме храна чрез отнемане на живота им.
Ако са положени грижи по описаните условия, свинското, което достига да вас, е чисто, вкусно, ароматно, крехко и здравословно.
Ако не знаете какво може да очаквате от вкуса на суровото яйце и се притеснявате да го опитате, може да се ориентирате по вкуса на жълтъка на рохкото яйце. Общо-взето са еднакви на вкус, така че ако обичате жълтъка на рохкото яйце, ще ви харесат на вкус и суровите жълтъци.
Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бета-казеин, известно днес като A2 бета-казеин. Но в даден момент от историята, след като индустрията си е поставила за цел производство на все повече мляко (преди 30 години кравите-рекордьорки са давали по 7-8 тона на лактация, докато сега вече това число е цели 12-13 тона), генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеина в млякото.
Въпреки че може да ви подразни, ако откриете такова оцветяване в пилето, докато го готвите или е вече на трапезата ви, то не прави месото опасно, нито отровно, нито негодно за консумация под каквато и да е форма.
Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.
Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.
Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме направили. Защото се оказахме "образователи" в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - Нейно величество… Храната!
Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт, съществуващ от древността... Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада? Колкото и чудно да звучи, отговорът е научно доказан факт!
Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери, отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, докато са наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства, без възможност за движение - за да наддадат възможно най-бързо на тегло.
Ние не смятаме, че щом са пасищни, трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева и възнамеряваме да развенчаем това общоприето вярване. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите, както са живели и нашите баби и дядовци в миналото - тоест, през топлите сезони консумират повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените - повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.
Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.
И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...
Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало (около 1927 г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!
Нашият опит и изследвания обаче показват и доказват, че питомният заек може да си припомни и възстанови своя естествен инстинкт и начин на живот - такъв, какъвто е бил още преди заекът да бъде заловен и опитомен в Китай преди 25 века.
С консумацията на пилешки гърди приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?
"Искам да помислите за това, което наричате утринна песен на птиците - този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни."
Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.
Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, с жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.
Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации - той има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.
Вече не е мода, а осъзната необходимост отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш, на това приличаш".
Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно, когато става дума за животни, отглеждани в индустриални ферми за угояване. Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата.
Промишлените (конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност на семейните селски стопанства със зелени пасища, отглеждащи щастливи животни. За съжаление, повечето от месата и животинските продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, в които животните са трудно подвижни и често са принудени да престояват в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани там, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.
Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена - Коби Брайънт, се възстанови за отрицателно време след тежка контузия с пилешки костен бульон? И как бульонът се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалния спорт стави.
Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целия свят. Широкоразпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.
Здравите народи, изследвани от д-р Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, както и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни - като черния дроб и бъбреците.