Истината за животинските мазнини!

Истината за животинските мазнини!
3 октомври 2015

Едва ли има желаещ да се храни здравословно, който да се усъмни, та дори и за момент, че най-злия враг на здравето се нарича “мазнина”. Мазнината е “Лоша”! Тя запуша артериите ви и ви кара да пълнеете неконтролируемо. Макар и изкушаващо вкусна, мазнината е отрова, съдържаща хиляди калории, които ще ви направят дебели и болни! Не е ли това самата истина?

Всъщност отговора на този въпрос е категорично и добре аргументирано – “НЕ”!

Здравната общественост, все по-усилено започва да развенчава този дълбоко залегнал в съзнанието ни мит, граден упорито с години. Все по-безспорно става ясно, че последните 30 години на диетология и обща медицина са изградили  подсъдимо грешна представа за здравословният хранителен режим, който трябва да спазваме, за да бъдем физически здрави.

Най-добрия начин да обясним защо наситените животински мазнини са полезни за вас е като развенчаем 8 от най-разпространените митове за мазнините:

 

 

 

 

МИТ 1: Ако ядете животински мазнини те ще се залепят и ще запушат вашите артерии.

 

мивка мазнини

Много хора биха казали – “Виж какво става с мивката когато изсипеш мазнина в нея – цялата се омазнява и запушва”. В организма, обаче нещата не стоят така, защото ако стоях, тогава просто трябваше да се нагълтаме с препарат за отпушване на мивки и всичко щеше да е наред. Вашите артерии не са метални тръби и вашето тяло е далеч по-сложно устроено от една водосточна система. Попадайки в стомаха мазнините започват да се разграждат химически с помощта на  храносмилателни ензими до състояние, в  което могат да бъдат всмукани от тънкото черво и да попаднат в кръвообращението под формата на свободни мастни киселини (СМК). Свободните мастни киселини са изключително фини по своята структура и далеч не се носят из кръвоносната ни система като петна от олио в таратор. Няма механичен способ, по който мастните киселини да се “закачат” по стените на вашите артерии и да се натрупат като фигурки от “Тетрис”, докато запушат всичко. Важно уточнение е, че единствените мазнини, които биха могли да доведат до артериални проблеми са оксидираните или “изгорелите” (препържените) мазнини и по-точно оксидираният холестерол, който е твърде малък и прониква през артериалните стени, причинявайки възпаления и в крайна сметка води до атеросклероза или рак. Няма никакви научни доказателства, че готвенето (не пърженето) в мазнина, както и директното консумиране на животинска мазнина (масло, сланина), могат да доведат до затлъстяване или натрупване на нежелана холестеролна плака – дори напротив.

 

 

МИТ 2: Консумирането на мазнини ще повиши вашият холестерол и холестеролната ви плака

 

холестеролна плака от мазнини

 

Разбира се, че ще го повиши! – При положение обаче, че сте заек, а не човек! Ако храните тревопасно животно с животински мазнини (с каквито то нямам никакъв досег освен в лабораторни условия) то със сигурност ще повишите съдържанието на триглицеридите в кръвта му и заека ще развие атеросклероза. Години наред модела на “хранения с липиди заек” е кайъгален камък при доказването на вредата от мазнините. При хората обаче организма работи по различен начин. Холестеролът (наричан някога холестерин) е липид, съдържащ се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и транспортирано в кръвната плазма на всички животни. Холестеролът е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители. То е жизнено важно за изграждането на мембраните на нашите  клеткии за правилното функциониране на организма. По-голямата част от холестерола, който се намира в кръвта ни (до 80%) е “домашно производство” т.е. – организма произвежда сам. Нашият организъм се стреми да държи нивата на холестерол в едни и същи количества, по начина, по който се стреми да поддържа нивата на кръвната ни захар (разбира се при положение, че организма ни е здрав). При постъпване на холестерол от външен източник (храна), организма понижава производството си на холестерол. При хора спазващи високо мазнинен режим на хранене се наблюдава леко завишаване на общия холестерол в кръвта, но при детайлна кръвна картина на холестерола, се оказва, че се повишават само нивата на HDL (или т.н. добър холестерол), а нивата на LDL-C (Low-density lipoprotein ) остават непокътнати и дори понижени. Важно е да отбележим, че наименованията “добър” и “лош” холестерол са неточни и отразяват не характера, на въпросните химични съединения, а тяхната функция. Най-общо казано LDL-C е камионът, който доставя стоката (холетерол) до клетките, където е необходим (той е необходим за синтеза на: хормоните на кората на надбъбречната жлеза – кортизон, кортикостерон, алдостерон, мъжките полови хормони – тестостерон, андростерон, женските полови хормони – естрон, естриол, естрадиол, прогестерон, витамин D, жлъчните киселини), а HDL (HIGH-density lipoprotein) е автовоза, който отнася ненужните  камиони към базата – черния дроб). И двата типа холетерол имат своята функция в човешкия метаболизъм и е неправилно да се обръщаме към тях с добър и лош. При някои обменни нарушения холестеролът от LDL-C не може да се усвои от клетките или се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано. Тогава холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува печално известните атеросклеротични плаки. В кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеиди с висока плътност (High Density Lipoproteins – Cholesterol, HDL-C). HDL-C се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове и само при положение, че организма е здрав. Или в обобщение – при високомазнинно хранене организма повишава наличието на свободен холестерол, което довежда образуването на HDL “автовози”, които отнасят холестеролната плака обратно към черния дроб.

 

 

МИТ 3: Всичките тези мазнини и тези стотици калории ще ни направят дебели

 

Калории от мазнини

 

Теорията, че ако изразходваме повече калории от колкото сме погълнали ще отслабнем е неправилно построена. Калорийният баланс е удобна за обяснение теория, водеща да безброй тежки заблуди.  Всяко вещество изгорено в лабораторни условия, ще отдели определно количество енергия, но за да може човешкият организъм да употреби тази енергия е нужно изгорените (окислените) вещества да преминат през определени биохимични процеси. Ако човешкият организъм се хранеше с “калории”, тогава вероятно щяхме да ядем въглища и да пием бензин, тъй като те са най-калорични и много малко количество можем да получим много голяма енергия. Ние, обаче, се храним с хранителни вещества (нутриенти), които имат специална химична структура, която им позволява да бъдат асимилирани от тялото ни. Тези вещества биват: белтъци, мазнини, въглехидрати и витамини. Мазнините са едни от най-високо енергийните нутриенти. Те съдържат 9 ккал в 1 гр. Но най-важното е не колко ккал съдържат манините, а как организма успява да ги впрегне в работа (за сравнение съвременните автомобили са далеч по-икономични, но за сметка на това далеч по-мощни за разхода си на гориво). Въпреки, че е възможно на теория да преяждате системно с мазнина (както често правим с въглехидратите) – всъщност е много, много трудно. Мазнината е изключително засищаща – тя включва още първият механизъм на тялото, който казва на мозъка, че организма се е заситил – Лептиновия механизъм (чрез стимулиране производството на хормона лептин). Лептина алармира мозъка ни, че сме сити. Така мозъка ни подава сигнал на клетките в цялото тяло, че не е нужно да ядем повече. И нещо повече – ако организма ни е системно сит, мозъка започва да счита, че ние се намираме в добра среда на живот, в която храната изобилства и не е необходимо да се запасяваме с допълнителни подкожни мазнини, за “спешни случаи”. Дори да се насилвате да  преяждате с животинска мазнина, тялото ви няма да я усвои, а ще я отдели с изпражненията, тъй като няма да има афинитет към нея.

Изключително важно е да отбележим, че ако животинската мазнина се приемат, в комбинация с въглехидрати и най-вече зърнени култури, биохимията на метаболизма се изменя напълно. При приемането на въглехидрат организма проявява афинитет първо към него, тъй като той е по-бързо усвоим нутриент от мазнината, за която се иска време и енергия, за да бъде усвоена. Въглехидратите блокират производството на Лептин, като изключват първия механизъм на засищането. Тогава тялото, осъзнава, че се е наяло единствено, когато механичния опън на стомаха му подскаже, че трябва да спре да яде защото ако продължи ще се пръсне. Дори обаче да стигне до подобно издуване, хормоналния баланс в организма е вече нарушен, лептина липсва и мозъка вярва, че всъщност ние сме все още гладни. В резултат на високия приема на въглехидрати, ние получаваме предостатъчно енергия, за да задоволим енергийните си нужди, но след като го направим, организма все още не може да повярва, че сме сити и продължава да усвоява и усвоява енергията, която постъпва от нутриентите. Така се налага тази енергия да бъде складирана като мазнина, тъй като моментните енергийни нужди са вече запълнени, а организма вярва, че е още гладен. Колкото по-дълго и ситемно приемаме за основна храна въглехидрати, толкова по-дълго хормона лептин ще бъде подтиснат и тялото ще счита, че го подлагаме на гладуване. Логичния отговор е един – да се запаси с енергия посредством трупане на мазнина. Ако добавим мазнина под каквато и да е форма, докато се храним с въглехидрати, единствения възможен изход за тази мазнина е да бъде складирана заедно с остатъка от енергията отделена от въглехидратите. За това е важно да не приемаме високо гликемични въглехидрати заедно с мазнина (пържени картофи, спагети със сметана и пр.), или поне да не го правим редовно.

 

 

МИТ 4: Моят лекар/ Майка ми/ Жената от рекламата/ Водещия от телевизията, казаха, че животинските мазнини ще ми докарат инфаркт/инсулт

 

доктор

 

Те всички звучат много убедително, но за съжаление повтарят думите един на друг, докато науката твърди нещо различно:

Изследване от 2011 г. доказва, че намаляването на приема на въглехидрати с висок гликемичен индекс е значително по-ефективен метод за предотвратяването на сърдечно съдови заболявания, от колкото намаляването на приема на мазнини. (http://alturl.com/cgefc)

Изследване от Япония от 2010 г. доказва обратно пропорционалната връзка между приема на наситени мазнини и сърдечните удъри (http://alturl.com/pwkp2)

Мета анализ от 2010 г. заклчава, че “няма доказателства, който пряко да свържат животинската наситена мазнина със сърдечносъдовите заболявания и коронарно съдовите болести” (http://alturl.com/5jd55)

 

 

МИТ 5: Мазнините не съдържат витамини

 

Най-богатия източник на Витамин Е е червеното палмово масло – мазнина.

Един от най-богатите източник на Холин (важен за черния дорб) е жълтъка на яйцето –  мазнина

Един от най-богатите източник витамин К2 е кравето масло – мазнина

Най-богатия източник на витамин D е рибното масло – мазнина

Дори и мазнината, която поемате да не е пълна с витамини, тя е основен разтворител на мастно-разтворимите витамини (като A, D, E, K, K2) и без нея, те не могат да бъдат правилно усвоени.

 

 

МИТ 6: Мозъка работи само на глюкоза (въглехидрати):

 

мозък въглехидрати мазнини

 

Да, мозъка изисква и глюкоза, за да функционира, но той е по-скоро като бензинов двигател с фабричен газов инжекцион. При разграждането на мазнините се образуват т.н. “кетонни тела” или “кетони”. Кетоните могат да бъдат използвани от мозъка за енергия, за повечето от неговите дейности. Все пак ще ви е необходима и глюкоза, но дори и да изключите въглехидратите напълно от менюто си, организма ви ще набави нужните си въглехидрати, чрез процеса на глюконеогенеза (превръщането на протеин в глюкоза). Най-хубавото е, че работейки на глюкоза и кетони мозъка е многокатно по-ефективен в сравнение използването само на глюкоза. Това означава, че вие можете да сте максимално концентрирани през целия ден, без да се налага да пиете по няколко кафета и без неприятните следобедни главоболия и умора.

 

 

МИТ 7: Ако правя достатъчно кардио ще стопя запасите си от мазнини

 

Няма понятие като достатъчно кардио, тъй като при най-добрата си кардио тенирвока не можете да изгорите повече от 400-500 КК. А и след такова кардио едва ли ще искате да тренирате следващата една седмица. Както разбрахме, човешкият организъм не е нафтова печка и не гори горивата както сме свикнали да възприемаме. Всъщност в ежедневните си дейности ние горим повече калории от колкото можем да изгорим, в която и да е тренировка. 2000 КК са необходими на здравия организъм да функционира правилно при средни показатели като ръст, тегло и възраст. При тежки умствени и физически натоварвания, нуждите се покачват главоломно. Най-добрия начин да стопите излишните килограми е като активизирате липолизата (разграждането на мазнини) през целия ден използвайки наличните запаси, за да поддържате функциите на организма си.

 

 

МИТ 8: Ако ям мазнини няма начин да отслабна

 

Единствения начин да стопите подкожните си мазнини е да активизирате мазнините в тялото си като източник на енергия. Единствения начин да активизирате мазнините като източник на енергия е, като направите мазнините своя основна храна. Типа храна, който приемаме е като правителство, което избираме. Ако изберем правителството на “Мазнините” в кратки срокове всички енергийни нужди ще започнат да се попълват от мазнини. Така “избраните на власт” ще наложат своята политика и своите “кадри” навсякъде където има нужда от “работа”. Или с други думи ако мазнините доминират в менюто ни, тялото ни ще ползва за енергия именно тях. Тъй като мазнините са доста засищащи, няма опасност да преядем с масло или сланина несъзнателно. При хранене ще доставим ограничено количество енергия на организма, която е в пъти по-малка и в пъти по-благотворна от енергията, която ще му доставим ако ядем въглехидрати. Когато тази енергия бъде изразходена за насъщните енергийни нужди, тялото ни, ще навакса допълнителните си нужди през деня, не от друго място, а от складираните подкожни мазнини тъй като вече е превключил на тази вълна.

 

Заключение

Има сериозна причина, мазнините да са толкова вкусни за нас – те са полезни, засищат ни, дават ни енергия, помагат ни да преживеем продължително време без храна, оказват благоприятно въздействие върху всяка дейност на тялото ни, контролират хормоналният ни баланс. Мазнините са прекрасна и здравословна храна, която в никакъв случай не бива да бъде избягвана. Мазнините са некоректно демонизирани от здравните институции, под негласната диктовка на Американската Здравна Организация, която, в последните 30 г. налага коренна промяна в хранителния режим на американците и в последствие на хората по целия свят (тъй като американският начин на хранене е широко разпространен заедно с културата им). Причините, това да се случи са както икономически (въглехидратите са евтина суровина), така и псевдо-научни (базирани на грешни заключения от неправилно проведени изследвания).

26 септември 2018
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме взели. Защото се оказахме ‚образователи‘ в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - от нейно величество… храната!

прочети още
10 май 2018
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците, обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт съществуващ от древността. Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада...? Колкото и чудно да звучи, то е научно доказан факт!

прочети още
4 май 2018
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства без възможност за движение, за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
6 декември 2017
С какво се хранят пасищните ни животни през зимният сезон?

Ние не смятаме и мислим да развенчаем общоприетото вярване, че щом са пасищни трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите или както са живели нашите баби и дядовци в миналото, тоест през топлите сезони повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените сезони повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
4 октомври 2017
Кафето на Флинстоун - Манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
25 септември 2017
И все пак, коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
25 септември 2017
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало(околко 1927г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
14 септември 2017
Истина ли е, че „Не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда,така както своите родоначалници?

Нашият опит и изследвания показват и доказват, че питомният заек, може да си припомни и възстанови своят естествен инстинкт и начин на живот, така както е бил преди още да бъде заловен и опитомен в Китай четири века п.н. ера.

прочети още
12 септември 2017
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди, приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
22 август 2017
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

Искам да помислите, за това което наричате утринна песен на птиците, този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни.

прочети още
24 юли 2017
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи!

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
9 юли 2017
Нашите пасищни прасета(разковничето)

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
13 юни 2017
Всичко което той иска да направи е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации, има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
12 май 2017
Интервю от Ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост, отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна, няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш на това приличаш".

прочети още
23 април 2017
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно когато става дума за животни отглеждани в индустриални ферми за угояване . Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата .

прочети още
14 април 2017
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените(конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност със семейните селски стопанства със зелени пасища отглеждащи щастливи животни. За съжаление повечето от месата и животински продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, където те са трудно подвижни и често са принудени да стоят в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани във фермите, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
5 октомври 2015
Пилешка супа за душата на една остаряваща звезда...

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена Коби Брайънт се възстанови за отрицателно време след тежка контузя с пилешки костен бульон? Как бульона се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалният спорт стави.

прочети още
24 септември 2015
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни!

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целият свят... Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още
13 август 2015
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни, като черния дроб и бъбреците.

прочети още