Конят е превъзходно, красиво и благородно същество. Най-добрият приятел на човека след кучето. Приятел, който по време на езда, щедро ни дарява чиста любов и усещане за свобода. Ако се интересувате от видовете конски ход (наричан още алюр), ето първоначална, базисна информация:
Тръс
Естествен ход, при който, в зависимост от крачката при коня, може да се развие скорост между 10 и 30 км/ч. Тръсът е двутактов, с последователно сменяне по диагонал – например, ляв преден крак и десен заден се редуват с десен преден и ляв заден. При него крачките на коня са винаги свободни и равномерни. Най-често това е най-трудният ход за по-неопитните ездачи.
Галоп
Тритактов алюр, при който поне два от краката на коня са във въздуха. А тритактов ще рече, че ако може да опишете звука от копитата на коня като „тъ-гъ-дък, тъ-гъ-дък“, то неговият ход е именно галоп. Скоростта при галоп често достига и до 60 км/ч.
Кариер
Вариант на галопа, при който конят препуска, като се придвижва чрез скокове. Това е най-бързият алюр – при него конят достига 60-65 км/ч, но и много скоро – след 2-3 км – се изморява.
Ходом
Името подсказва достатъчно. Това е най-бавният и неизморителен алюр – при него скоростта е около 6 км/ч. Конят последователно мести всеки от краката си, което описва алюра като четиритактов.
Раван
Това не е естествен ход на конете. За усвояването на равана обичайно са необходими упорити тренировки и дисциплина. Ако сте ходили на цирк (когато там още имаше животни), сте виждали коне, които демонстрират този двутактов алюр. При равана конят едновременно повдига двата си леви крака, след което – двата си десни. Което за неопитен кон никак не е лесно в началото – особено да запази баланса си.
Пасаж
Наричан още „тръс под вода“. Отмерен, много събран, много повдигнат и ритмичен ход. Чрез редуване, всеки диагонален чифт крака се повдига и отново стъпва на земята с равномерна ритмичност и по-продължително задържане във въздуха. Алюр, който се отличава с грациозност.
Пиафе
Най-простото възможно обяснение на този вид алюр е „пасаж на място“.
Испански тръс
Изкуствена походка на коня, която е наричана още испанска стъпка, е параден ход. Докато ходи, конят повдига всеки от предните си крака, като го изпъва напред и високо нагоре. Почти неизползван алюр, особено след забраната на използване на животни в цирковете, но традиционно смятан за част от културата на конете в Испания, откъдето и името на хода.
Пирует
Алюр, който е наричан и с по-обяснителното: завъртане около задницата. Този ход е от групата на изкуствените (конят бива обучаван специално да го изпълнява). Конят извършва движение на 360 градуса (пълен кръг) около себе си, като неговите предни крака и външният заден крак се завъртат около вътрешния заден крак. Въпросният вътрешен заден крак трябва да бъде един вид център на кръг с радиус, колкото се може по-близък до дължината на коня при движението му. Пируетът обикновено се извършва на събран ходом или събран галоп, както и на пиафе. Има и полупирует, при който завъртането е на 180 градуса.
Рамото вътре, кантер и травер
И трите алюра са за по-скоро упражнения за спортни коне. При тях тялото на коня, погледнато отгоре, е огънато под формата на лека дъга по време на движението му. Рамото навътре, кантер и травер се различават по позицията на тази дъга спрямо посоката на движение: рамо, глава, копита. Тези ходове, както и други, които не са описани в статията ни – например фигури като волт и серпентина – са сред по-напредналите умения на ездач и кон и са предназначени, както споменахме, най-вече за спортните коне.
Снимки:
1 – Тръс: Ферма Амброзия
2 – Галоп: Bertil Arlert от Pixabay
3 – Кариер: интернет
4 – Ходом: Alan от Pixabay
5 – Раван: Harvey Barrison
6 – Пасаж: LuDa-Stock
7 – Пиафе: интернет
8 – Испански тръс: интернет
9 – Пирует: интернет
10 и 11 – Рамото вътре, кантер и травер: интернет
Суджук, луканка, наденица, бабек, бахур, кървавица, пача – можем да се обзаложим, че щом четете след заглавието, обичате да хапвате поне 6 от тези 7 изброени колбаси. В тази статия ви черпим с малко любопитни факти за тях. А ако дойдете в магазина на фермата ни на пазара на Римската стена, Лозенец, София, ще ви почерпим също и с колбас, и не само.
Споделяме с вас някои хитринки, които може да приложите за по-вкусни и лесни пържени филийки, леки кюфтета, Руло Стефани и още:
Ще ви разкажа за пчелите, за кончетата, за кокошките, петлите и пилетата, за прасетата и за кучетата. С тях се познаваме най-добре, защото живеят в нашата ферма и сме приятели. Може би това, което ще ви разкрия, ще ви се стори невероятно, сякаш разказвам измислена приказка. Но пък дали може да сте сигурни, дали не е самата истина...
Ценим и почитаме всяко едно отделно животно. И се отнасяме отговорно и с уважение към всичко, което ни е дало. Почитта ни към животните приживе е единственият начин, по който печелим правото да поискаме храна чрез отнемане на живота им.
Ако са положени грижи по описаните условия, свинското, което достига да вас, е чисто, вкусно, ароматно, крехко и здравословно.
Ако не знаете какво може да очаквате от вкуса на суровото яйце и се притеснявате да го опитате, може да се ориентирате по вкуса на жълтъка на рохкото яйце. Общо-взето са еднакви на вкус, така че ако обичате жълтъка на рохкото яйце, ще ви харесат на вкус и суровите жълтъци.
Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бета-казеин, известно днес като A2 бета-казеин. Но в даден момент от историята, след като индустрията си е поставила за цел производство на все повече мляко (преди 30 години кравите-рекордьорки са давали по 7-8 тона на лактация, докато сега вече това число е цели 12-13 тона), генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеина в млякото.
Въпреки че може да ви подразни, ако откриете такова оцветяване в пилето, докато го готвите или е вече на трапезата ви, то не прави месото опасно, нито отровно, нито негодно за консумация под каквато и да е форма.
Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.
Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.
Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме направили. Защото се оказахме "образователи" в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - Нейно величество… Храната!
Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт, съществуващ от древността... Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада? Колкото и чудно да звучи, отговорът е научно доказан факт!
Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери, отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, докато са наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства, без възможност за движение - за да наддадат възможно най-бързо на тегло.
Ние не смятаме, че щом са пасищни, трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева и възнамеряваме да развенчаем това общоприето вярване. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите, както са живели и нашите баби и дядовци в миналото - тоест, през топлите сезони консумират повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените - повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.
Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.
И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...
Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало (около 1927 г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!
Нашият опит и изследвания обаче показват и доказват, че питомният заек може да си припомни и възстанови своя естествен инстинкт и начин на живот - такъв, какъвто е бил още преди заекът да бъде заловен и опитомен в Китай преди 25 века.
С консумацията на пилешки гърди приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?
"Искам да помислите за това, което наричате утринна песен на птиците - този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни."
Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.
Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, с жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.
Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации - той има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.
Вече не е мода, а осъзната необходимост отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш, на това приличаш".
Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно, когато става дума за животни, отглеждани в индустриални ферми за угояване. Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата.
Промишлените (конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност на семейните селски стопанства със зелени пасища, отглеждащи щастливи животни. За съжаление, повечето от месата и животинските продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, в които животните са трудно подвижни и често са принудени да престояват в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани там, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.
Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена - Коби Брайънт, се възстанови за отрицателно време след тежка контузия с пилешки костен бульон? И как бульонът се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалния спорт стави.
Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Животинската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и прадядовци са консумирали именно животински мазни в първичния им вид.
Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целия свят. Широкоразпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.
Здравите народи, изследвани от д-р Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, както и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни - като черния дроб и бъбреците.