• Начало »
  • Новини »
  • 10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

24 септември 2015
 10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

Свинската мас и сланината са полезни! 

До началото на ХХ в. свинската мас е класическа мазнина за готвене в цял свят. Именно тя е била секретът на перфектно бухналите сладкиши, на хрупкавото пържено пиле, на топящите се в устата бисквити и силно ароматните сосове.

В наши дни обаче, щом хората чуят думите „сланина“ и „свинска мас“, веднага си представят запушени артерии. Сред последните поколения сланината и свинската мас са почти напълно изчезнали продукти в кухнята. Настъпил е моментът да се внесе яснота – те са здравословни мазнини и заслужават да бъдат върнати обратно в кухните на хората по целия свят!

 

1. Сланината е устойчива на термично въздействие

Когато говорим за определянето на устойчивостта на мазнината, всичко опира до химичния ѝ състав. Наситените мазнини са с единични връзки между всички въглеродни молекули в мастната киселинна верига и по тази причина са най-устойчиви на топлинно въздействие. Това е така, защото единичните връзки са трудни за прекъсване от момента, от който са станали част от въглеродната верига на мастната киселина. Във въглеродната верига мононенаситените мазнини имат една двойна връзка вместо единична. Двойните връзки в мастните киселини пък са нестабилни и могат да бъдат разградени термично. Полиненаситените мазнини са най-неустойчиви, защото имат многобройни двойни връзки във въглеродната верига. Когато двойните връзки в моно- или полиненаситените мазнини се прекъснат, мастната киселина преминава процес, наречен окисляване.

Защо окислилите се мазнини са „лоши“? Накратко – окислените мазнини са равни на свободни радикали, които на свой ред означават увреждане на клетките. Макар че в организма неминуемо присъстват известно количество свободни радикали, ние трябва да минимизираме количеството на вредните молекули, доколкото е възможно, за да предпазим здравето си и да редуцираме възпалителните процеси.

Според Мери Ениг – автор на „Опознайте мазнините си“, сланината представлява 40% наситени мазнини, 50% мононенаситени мазнини и 10% полиненаситени мазнини. Свинската мас е отличен избор за готвене и печене поради факта, че процентното съотношение на наситените мазнини предпазва по-уязвимите моно-/полиненаситени мазнини от окисляване при загряване.

 

2. Сланината е полезна за сърцето

„Сланината е животинска мазнина, богата на наситени мазнини и холестерол. Означава ли това, че се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания?“ Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит. Нашите пра-пра-прародители са консумирали сланина и масло и са имали изключително нисък процент на сърдечно-съдови заболявания. Сланината е неразделна част от здравословната диета и няма да доведе до сърдечно-съдово заболяване.

Проучване сред повече от 300 000 изследвани души, публикувано в списание American Journal of Clinical Nutrition, показва, че липсват доказателства, че консумирането на наситени мазнини повишава риска от сърдечно-съдово заболяване. Установено е, че диетата с ниско съдържание на мазнини увеличава триглицеридите, което от своя страна е рисков фактор за сърдечно заболяване.

Женската инициатива за здраве подложила на проучване приблизително 50 000 жени в периода след менопаузата: първата група жени била инструктирана да спазва нискомаслена диета, а другата група продължила да се храни „нормално“. След 8 години резултатите не показали каквито и да било разлики в броя на сърдечно-съдовите или ракови заболявания в двете групи. Множество мащабни изследвания не откриват никакви преимущества в нискомаслената диета.

Директорът на мащабното изследване Framingham Heart Study заключава: „Открихме, че физически най-активни и с най-ниско тегло са хората, чийто хранителен режим включва най-висок холестерол, най-много наситени мазнини и най-голям брой калории.“. Наситеният прием на мазнини повишава т.нар. HDL-холестерол, който е свързан с намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

„Заболяванията на съвременната цивилизация“, сред които са сърдечно-съдовите и диабетът, скочиха до небето, след като животинските мазнини бяха заменени от индустриално произведените растителни масла и маргарина.

Холестеролното съдържание на сланината предпазва здравето ви, а не му вреди (вижте защо - в точка 9).

 

3. Свинската мас не притежава аромат

Мнозина, като мен, предпочитат да използват за готвене кокосово масло, тъй като е устойчиво на загряване. Кокосовото масло обаче придава лек до умерен аромат на ястията. И въпреки че харесвам този аромат, понякога искам вариант без аромат. Тогава се спирам на свинската мас.

Нищо не може да надмине готварските качества на свинската мас, особено при сотирането на продуктите и пърженето на много висока температура. Маста придава на зеленчуците и месото превъзходна кафява коричка без натрапващ се вкус. Благодарение на неутралния си аромат, тя се представя изключително добре в приготвянето на тестени изделия (вижте точка 7).

 

4. Маста е икономична

Купувам опаковки свинска мас от фермер наблизо за 7.50 долара всяка. Вероятно ще успеете да намерите мас от пасищно прасе на сходна цена. Ако ли не, може да си поръчате сланина от пасищно прасе от месарницата, от която пазарувате, и да си я разтопите сами (много е просто).

Когато говорим за здравословни мазнини за готвене, маста определено е най-достъпната. Например другите предпочитани от мен масла – кокосовото и маслото, добито от животни, пасли единствено трева  струват значително повече.

 

5. Маста е богата на витамин Д

Сланината е на второ място след маслото от дроб от треска по съдържание на витамин Д. Една супена лъжица свинска мас съдържа 0,025 микрограма вит. Д. Също е важно да се знае, че вит. Д е мастноразтворим и предразполага усвояването от организма на мастните киселини, включително и на наситените. Маста подсигурява перфектната комбинация от витамин Д и мастно-киселинни кофактори. Други източници на вит. Д, като жълтъците от яйца и черния дроб на пасищни кокошки, бледнеят в сравнение със свинската мас.

Тук обаче има уловка – само мас от пасищно отглеждани прасета съдържа витамин Д поради осигурения достъп до слънчева светлина, което прави възможно синтезирането на витамин Д и съхраняването му в мастните им тъкани. Предлаганите в магазините опаковки със свинска мас са от отглеждани в затворени пространства и натъпкани с антибиотици прасета и трябва да се избягват. Купувайте свинска мас от месар или фермер, който може да ви обясни точно как са отглеждани прасетата.

 

6. Маста е устойчив продукт

Свинете са лесно приспособяващи се животни, които могат да се адаптират отлично почти навсякъде. Отглеждането на пасищни прасета е дейност, която осигурява устойчив източник на месо и същевременно подобрява състоянието на околната среда. Чрез изкореняване на растенията и събиране на храна от земята свинете спомагат за преобръщането на повърхностния почвен слой и по естествен начин обогатяват почвата.

Знаете ли кое не е устойчиво? Огромни площи с генетично модифицирана, удавена в пестициди, натъпкана със синтетични торове царевица, използвана за производството на царевично масло. Просто казвам…

 

7. Свинската мас е местен продукт

Закупуването на пасищно свинско и сланина от фермера наблизо има много нисък въглероден отпечатък. Шофирам около 5 минути до определеното за целта място, за да се снабдя със седмичните си количества яйца, сурово мляко, месо и мас. Тези продукти се доставят от ферма на около час път с кола. Излиза, че моята свинска мас идва от източник, разположен на 65 минути път с кола от жилището ми.

От друга страна кокосовото масло произлиза от Филипините, които са на много, много повече минути от дома ми. Само да кажа…

 

8. Маста е идеална за печене

Защо маста е здравословна, трайна и многофункционална? Може би не мислите, че маста се съчетава отлично със сладки храни, но обикновено маста е била използвана при приготвянето на понички и на бухнали пайове с коричка. Ако никога не сте готвили сладкиш с мас, ще се изненадате приятно! Маста придава нежност и сочност на печените тестени изделия, без да се натрапва с аромат.

Обичам да я използвам при приготвянето на сладките си бисквити от кокосово брашно с подправки - просто заместете кокосовото, растителното масло, друг вид мазнина или обикновеното масло със свинска мас в рецептите за печене.

 

9. Свинската мас е полезен източник на холестерол

Тъй като са своеобразно лечебно средство в човешкото тяло, нивата на холестерол се покачват през периоди на стрес или при наличието на възпаление. Проучванията показват, че консумацията на холестерол няма причинно-следствена връзка с нивата на холестерола в кръвта, тъй като организмът сам произвежда необходимото му количество холестерол. От друга страна приемането на холестерол чрез висококачествени мазнини облекчава организма от бремето да го произвежда сам. Натуралният холестерол в пълноценните храни, сред които се нареждат сланината и свинската мас, подпомага справянето с възпалителните процеси и производството на хормони.

В интерес на истината редица изследвания свързват ниските нива на холестерол в кръвта с:

- повишен риск от смъртност;

- повишен риск от депресия;

- повишен риск от извършване на тежко престъпление и самоубийство;

- повишен риск от деменция и болест на Алцхаймер.

 

10. Сланината е традиционен продукт

Когато някой ме помоли за съвет как да избягваме нездравословните храни, давам две прости, но основни правила:

  • „Избягвайте храни, които се рекламират по телевизията.“
  • „Избягвайте храни, които вашата пра-пра-прабаба не би разпознала като такива.“

Кои продукти например не се вписват в тези правила? Рапичното масло, царевичното масло, фалшивото масло, спрейовете за готвене и млечните продукти с намалено съдържание на мазнини. За разлика от тях сланината е била предпочитана от нашите предци още преди хиляди години. Моята пра-пра-прабаба, датчанка, която цял живот се е трудила много, доживяла до дълбока старост – до 107 години, е израснала с обилни количества сланина, домашно кисело зеле и галони прясно мляко от семейната крава. Предаванията по телевизията няма да ви препоръчат да живеете така поради простата причина, че големите компании няма как да печелят пари, представяйки продуктите на местния фермер.

Използвате ли свинска мас у дома? Спомняте ли си дали вашите баба или прабаба са я използвали в кухните си?

Източник: http://empoweredsustenance.com/lard-is-healthy/

Тайните на пазителите на света – приказка или истина?

Ще ви разкажа за пчелите, за кончетата, за кокошките, петлите и пилетата, за прасетата и за кучетата. С тях се познаваме най-добре, защото живеят в нашата ферма и сме приятели. Може би това, което ще ви разкрия, ще ви се стори невероятно, сякаш разказвам измислена приказка. Но пък дали може да сте сигурни, дали не е самата истина...

прочети още
Благодарим ви, животни!

Ценим и почитаме всяко едно отделно животно. И се отнасяме отговорно и с уважение към всичко, което ни е дало. Почитта ни към животните приживе е единственият начин, по който печелим правото да поискаме храна чрез отнемане на живота им. 

прочети още
Какво е добре да знаем за зреенето на свинското месо

Ако са положени грижи по описаните условия, свинското, което достига да вас, е чисто, вкусно, ароматно, крехко и здравословно. 

прочети още
Суровите жълтъци – „мням-ням“ или „бляаак“?

Ако не знаете какво може да очаквате от вкуса на суровото яйце и се притеснявате да го опитате, може да се ориентирате по вкуса на жълтъка на рохкото яйце. Общо-взето са еднакви на вкус, така че ако обичате жълтъка на рохкото яйце, ще ви харесат на вкус и суровите жълтъци.

прочети още
Какво е А2-мляко?

Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бета-казеин, известно днес като A2 бета-казеин. Но в даден момент от историята, след като индустрията си е поставила за цел производство на все повече мляко (преди 30 години кравите-рекордьорки са давали по 7-8 тона на лактация, докато сега вече това число е цели 12-13 тона), генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеина в млякото.

прочети още
Ъгх, какво е това зеленото в пилето?

Въпреки че може да ви подразни, ако откриете такова оцветяване в пилето, докато го готвите или е вече на трапезата ви, то не прави месото опасно, нито отровно, нито негодно за консумация под каквато и да е форма.

прочети още
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме направили. Защото се оказахме "образователи" в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - Нейно величество… Храната!

прочети още
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт, съществуващ от древността... Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада? Колкото и чудно да звучи, отговорът е научно доказан факт!

прочети още
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери, отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, докато са наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства, без възможност за движение - за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
С какво се хранят нашите пасищни животни през зимния сезон?

Ние не смятаме, че щом са пасищни, трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева и възнамеряваме да развенчаем това общоприето вярване. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите, както са живели и нашите баби и дядовци в миналото - тоест, през топлите сезони консумират повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените - повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
Кафето на Флинтстоун - манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
И все пак - коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало (около 1927 г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
Истина ли е, че „не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда, така както техните родоначалници?

Нашият опит и изследвания обаче показват и доказват, че питомният заек може да си припомни и възстанови своя естествен инстинкт и начин на живот - такъв, какъвто е бил още преди заекът да бъде заловен и опитомен в Китай преди 25 века.

прочети още
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

"Искам да помислите за това, което наричате утринна песен на птиците - този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни."

прочети още
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
Нашите пасищни прасета - разковничето

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, с жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
Всичко, което той иска да направи, е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации - той има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
Интервю от ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш, на това приличаш".

прочети още
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно, когато става дума за животни, отглеждани в индустриални ферми за угояване. Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата.

прочети още
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените (конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност на семейните селски стопанства със зелени пасища, отглеждащи щастливи животни. За съжаление, повечето от месата и животинските продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, в които животните са трудно подвижни и често са принудени да престояват в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани там, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
Пилешка супа за душата... на една остаряваща звезда

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена - Коби Брайънт, се възстанови за отрицателно време след тежка контузия с пилешки костен бульон? И как бульонът се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалния спорт стави.

прочети още
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Животинската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и прадядовци са консумирали именно животински мазни в първичния им вид.

прочети още
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от д-р Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, както и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни - като черния дроб и бъбреците.

прочети още