10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни!

 10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни!
24 септември 2015

Свинската мас е полезна! 10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

Сред последните поколения сланината е почти напълно изчезнал продукт в кухнята. До началото на ХХ в. свинската мас е класическа мазнина за готвене в цял свят. Именно тя е била секретът за перфектно бухналите сладкиши, за хрупкавото пържено пиле, за топящите се в устата бисквити и силно ароматните сосове.

В наши дни, щом хората чуят думите „сланина“ и „свинска мас“, веднага си представят запушени артерии. Настъпил е моментът да се внесе яснота  – сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целият свят.

1.Сланината е устойчива на термично въздействие

Когато говорим за определянето на устойчивостта на мазнината, всичко опира до химичния ѝ състав. Наситените мазнини са с единични връзки между всички въглеродни молекули в мастната киселинна верига и заради това са най-устойчиви на топлинно въздействие. Това е така, защото единичните връзки са трудни за прекъсване от момента, от който са станали част от въглеродната верига на мастната киселина. Във въглеродната верига мононенаситените мазнини имат една двойна връзка вместо единична. Двойните връзки в мастните киселини пък са нестабилни и могат да бъдат разградени термично. Полиненаситените мазнини са най-неустойчиви, защото имат многобройни двойни връзки във въглеродната верига. Когато двойните връзки в моно- или полиненаситените мазнини се прекъснат, мастната киселина преминава процес, наречен окисляване.

Защо окислилите се мазнини са „лоши“? С две думи – окислените мазнини са равни на свободни радикали, които на свой ред означават увреждане на клетките. Макар че в организма неминуемо присъстват известно количество свободни радикали, ние трябва да минимизираме количеството на вредните молекули, доколкото е възможно, за да предпазим здравето си и да редуцираме възпалителните процеси.

Според Мери Ениг – автор на „Опознайте мазнините си“, сланината представлява 40 % наситени мазнини, 50 % мононенаситени мазнини и 10 % полиненаситени мазнини. Свинската мас е отличен избор за готвене и печене поради факта, че процентното съотношение на наситените мазнини предпазва по-уязвимите моно/полиненаситени мазнини от окисляване при загряване.

2.Сланината е полезна за сърцето

„Сланината е животинска мазнина, богата на наситени мазнини и холестерол. Означава ли това, че се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания?“ Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит. Нашите пра-пра-прародители са консумирали сланина и масло и са имали изключително нисък процент на сърдечно-съдови заболявания. Сланината е неразделна част от здравословната диета и няма да доведе до сърдечно-съдово заболяване:

Проучване сред повече от 300 000 изследвани хора, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition показва, че липсват доказателства, че консумирането на наситени мазнини повишава риска от сърдечно-съдово заболяване. Установено е, че диетата с ниско съдържание на мазнини увеличава триглицеридите, което от своя страна е рисков фактор за сърдечно заболяване.

Женската инициатива за здраве подложила на проучване приблизително 50 000 жени в периода след менопаузата: първата група жени била инструктирана да спазва нискомаслена диета, а другата група продължила да се храни „нормално“. След 8 години резултатите не показали каквито и да било разлики в броя на сърдечно-съдовите или ракови заболявания в двете групи. Множество мащабни изследвания не откриват никакви преимущества в нискомаслената диета.

Директорът на голямото изследване Framingham Heart Study заключава: „Открихме, че физически най-активни и с най-ниско тегло са хората, чийто хранителен режим включва най-висок холестерол, най-много наситени мазнини и най-голям брой калории.“ Наситеният прием на мазнини повишава т.нар. HDL-холестерол, който е свързан с намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

„Заболяванията на съвременната цивилизация“, сред които са сърдечно-съдовите и диабетът, скочиха до небето, след като животинските мазнини бяха заменени от индустриално произведените растителни масла и маргарина.

Холестеролното съдържание на сланината е предпазващо здравето Ви, а не му вреди (вижте защо в точка 9).

3.Свинската мас не притежава аромат

Мнозина, като мен, предпочитат да използват за готвене кокосово масло, тъй като е устойчиво на загряване. Косовото масло обаче придава лек до умерен аромат на ястията. И въпреки че харесвам този аромат, понякога искам вариант без аромат. Тогава се спирам на свинската мас.

Нищо не може да надмине готварските качества на свинската мас, особено при сотирането на продуктите и пърженето на много висока температура. Маста придава на зеленчуците и месото превъзходна кафява коричка без натрапващ се вкус. Благодарение на неутралния си аромат, тя се представя изключително добре в приготвянето на тестени изделия (вж. точка 7).

4.Маста е икономична

Купувам опаковки свинска мас от фермер наблизо за 7.50 долара всяко. Вероятно ще успеете да намерите мас от пасищно прасе на сходна цена. Ако ли не, можете да си поръчате сланина от пасищно прасе от месарницата, от която пазарувате, и да си я разтопите сами (много е просто).

Когато говорим за здравословни мазнини за готвене, маста определено е най-достъпната. Например другите предпочитани от мен масла –

кокосовото и маслото, добито от животни, пасли единствено трева, струват значително повече.

5.Маста е богата на витамин Д

Сланината е на второ място след маслото от дроб от треска по съдържание на витамин Д. Една супена лъжица свинска мас съдържа 0,025 микрограма вит. Д. Също е важно да се знае, че вит. Д е мастноразтворим и предразполага усвояването от организма на мастните киселини, включително и на наситените. Маста подсигурява перфектната комбинация от витамин Д и мастно-киселинни кофактори. Други източници на вит. Д, като жълтъците от яйца и черния дроб на пасищни кокошки, бледнеят в сравнение със свинската мас.

Тук обаче има уловка – само мас от пасищно отглеждани прасета съдържа витамин Д поради осигурения достъп до слънчева светлина, което прави възможно синтезирането на витамин Д и съхраняването му в мастните им тъкани. Предлаганите в магазините опаковки със свинска мас са от отглеждани в затворени пространства и натъпкани с антибиотици прасета и трябва да се избягват. Купувайте свинска мас от месар или фермер, който може да ви обясни точно как са отглеждани прасетата.

6.Маста е устойчив продукт

Свинете са лесно приспособяващи се животни, които могат да се адаптират отлично почти навсякъде. Отглеждането на пасищни прасета е дейност, която осигурява устойчив източник на месо и същевременно подобрява състоянието на околната среда. Чрез изкореняване на растенията и събиране на храна от земята свинете спомагат за преобръщането на повърхностния почвен слой и по естествен начин обогатяват почвата.

Знаете ли кое не е устойчиво? Огромни площи с генетично модифицирана, удавена в пестициди, натъпкана със синтетични торове царевица, използвана за производството на царевично масло. Просто казвам…

7.Свинската мас е местен продукт

Закупуването на пасищно свинско и сланина от фермера наблизо има много нисък въглероден отпечатък. Шофирам около 5 минути до определеното за целта място, за да се снабдя със седмичните си количества яйца, сурово мляко, месо и мас. Тези продукти се доставят от ферма на около час път с кола. Излиза, че моята свинска мас идва от източник, разположен на 65 минути път с кола от жилището ми.

От друга страна кокосовото масло произлиза от Филипините, които са на много, много повече минути от дома ми. Само да кажа…

8.Маста е идеална за печене

Защо маста е здравословна, трайна и многофункционална? Може би не мислите, че маста се съчетава отлично със сладки храни, но обикновено маста е била използвана при пърженето на понички и на бухнали пайове с коричка. Ако никога не сте готвили сладкиш с мас, ще се изненадате приятно! Маста придава нежност и сочност на печените тестени изделия без да се натрапва с аромат.

Обичам да я използвам при приготвянето на сладките си бисквити от кокосово брашно с подправки. Заместете кокосовото, растителното масло, друг вид мазнина или обикновеното масло със свинска мас в рецептите за печене.

 

9.Свинската мас е полезен източник на холестерол

Тъй като са своеобразно лечебно средство в човешкото тяло, нивата на холестерол се покачват през периоди на стрес или при наличието на възпаление. Проучванията показват, че консумацията на холестерол няма причинно-следствена връзка с нивата на холестерола в кръвта, тъй като организмът сам произвежда необходимото му количество холестерол. От друга страна приемането на холестерол чрез висококачествени мазнини облекчава организма от бремето да го произвежда сам. Натуралният холестерол в пълноценните храни, след които се нарежда сланината/ свинската мас, подпомага справянето с възпалителните процеси и производството на хормони.

В интерес на истината редица изследвания свързват ниските нива на холестерол в кръвта с:

Повишен риск от смъртност;

Повишен риск от депресия;

Повишен риск от извършване на тежко престъпление и самоубийство;

Повишен риск от деменция и болест на Алцхаймер;

10.Сланината е традиционен продукт

Когато някой ме помоли за съвет как да избягваме нездравословните храни, давам две прости, но основни правила:

„Избягвайте храни, които се рекламират по телевизията.“

„Избягвайте храни, които Вашата пра-пра-прабаба не би разпознала като такива.“

Кои продукти например не се вписват в тези насоки? Рапичното масло, царевичното масло, фалшивото масло, спрейовете за готвене и млечните продукти с намалено съдържание на мазнини. За разлика от тях сланината е била предпочитана от нашите предци още преди хиляди години. Моята пра-пра-прабаба, датчанка, която цял живот се е трудила много, доживяла до дълбока старост – до 107 години, е израснала с обилни количества сланина, домашно кисело зеле и галони прясно мляко от семейната крава. Предаванията по телевизията няма да ви препоръчат да живеете така поради простата причина, че големите компании няма как да печелят пари, представяйки продуктите на местния фермер.

Използвате ли свинска мас у дома? Спомняте ли си дали Вашите баба или прабаба са я използвали в кухните си?

Източник: http://empoweredsustenance.com/lard-is-healthy/

28 октомври 2020
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
25 ноември 2019
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
26 септември 2018
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме взели. Защото се оказахме ‚образователи‘ в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - от нейно величество… храната!

прочети още
10 май 2018
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците, обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт съществуващ от древността. Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада...? Колкото и чудно да звучи, то е научно доказан факт!

прочети още
4 май 2018
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства без възможност за движение, за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
6 декември 2017
С какво се хранят пасищните ни животни през зимният сезон?

Ние не смятаме и мислим да развенчаем общоприетото вярване, че щом са пасищни трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите или както са живели нашите баби и дядовци в миналото, тоест през топлите сезони повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените сезони повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
4 октомври 2017
Кафето на Флинстоун - Манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
25 септември 2017
И все пак, коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
25 септември 2017
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало(околко 1927г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
14 септември 2017
Истина ли е, че „Не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда,така както своите родоначалници?

Нашият опит и изследвания показват и доказват, че питомният заек, може да си припомни и възстанови своят естествен инстинкт и начин на живот, така както е бил преди още да бъде заловен и опитомен в Китай четири века п.н. ера.

прочети още
12 септември 2017
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди, приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
22 август 2017
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

Искам да помислите, за това което наричате утринна песен на птиците, този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни.

прочети още
24 юли 2017
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи!

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
9 юли 2017
Нашите пасищни прасета(разковничето)

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
13 юни 2017
Всичко което той иска да направи е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации, има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
12 май 2017
Интервю от Ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост, отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна, няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш на това приличаш".

прочети още
23 април 2017
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно когато става дума за животни отглеждани в индустриални ферми за угояване . Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата .

прочети още
14 април 2017
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените(конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност със семейните селски стопанства със зелени пасища отглеждащи щастливи животни. За съжаление повечето от месата и животински продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, където те са трудно подвижни и често са принудени да стоят в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани във фермите, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
5 октомври 2015
Пилешка супа за душата на една остаряваща звезда...

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена Коби Брайънт се възстанови за отрицателно време след тежка контузя с пилешки костен бульон? Как бульона се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалният спорт стави.

прочети още
3 октомври 2015
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Живитонската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и пра дядовци са консумирали именно животински мазни в първичният им вид.

прочети още
13 август 2015
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни, като черния дроб и бъбреците.

прочети още