Суровите жълтъци – „мням-ням“ или „бляаак“?

3 ноември 2023
Суровите жълтъци – „мням-ням“ или „бляаак“?

Сигурно сте виждали баба си да изпива сурово кокоше яйце направо от черупката. Или в някой филм героят спортист или богаташ (или и двете) да добавя в купата си с плодове и сурови жълтъци, преди да блендира сместа.

Независимо дали смятате, че биха ви допаднали на вкус или не (ако не сте ги опитвали преди), това не променя факта, че суровите жълтъци са неподозирано богатство от полезности. В жълтъка на яйцето се съдържа всичко необходимо, за да се „захрани“ един нов живот (1). Сега няма да задълбаваме в митовете за вредата от холестерола в яйцата (2), а ще ви предложим как да консумирате сурови жълтъци. Още повече те се препоръчват (понякога и рохки) в различни здравословни диети като GAPS (3), все по-модерната Кето диета (4), както и в българската система Човешкото хранене на д-р Гайдурков (5).

Докато сте чели текста дотук, сигурно вече поне веднъж сте си казали „Нo как така сурови жълтъци, ами салмонелата?!“. Оказва се, че човек не се заразява със салмонела чак толкова лесно (6), особено ако правилно съхраняваме и почистваме добре яйцата преди консумация.

Първата препоръка, с която ще започнем обаче, е следната: избирайте яйца, които са от проверен и доверен източник, домашни или яйца от свободни кокошки. И не, не го казваме, защото ние предлагаме яйца от свободни кокошки със спазването на всички необходими условия за това. Може да проверите и други мнения по тази точка – и се обзалагаме, че ще са като нашата позиция.

Второ. Огледайте много добре яйцата предварително, едно по едно. Ако забележите, че яйцето е счупено или пукнато, най-добре го отделете и не го ползвайте сурово.

Трето – хубаво измиване. Под течаща гореща вода. С абразивна гъбичка и препарат за съдове. Не се вманиачавайте в безкрайно чегъртане по яйцето и не си ощавяйте кожата на ръцете с вряла вода. Достатъчни са двайсетина секунди за яйце, за да е добре измито.

Четвърто – отделянето на жълтъците. Счупете яйцето (има правилен начин на чупене, за да не се разкъса ципата и да не се смеси яйцето с части от черупката (7)). Не изсипвайте яйцето, а го прехвърляйте (над купа или друг съд) от едната половина на черупката в другата, така че да запазите накрая жълтъка цял, а белтъкът да изтече в купата.

И сега – какво да правите с жълтъците, как да ги консумирате?

Ето пет лесни за приготвяне предложения:

Крем:

Пасирайте един или два сурови жълтъка с два банана и едно добре узряло авокадо, до получаване на крем. Може да добавите и малко сурово какао – и ето ви вкусен шоколадов крем.

Салата с авокадо:

Нарежете едно добре узряло авокадо, добавете 3 или 4 сурови жълтъка, малко белено конопено семе, босилек, червен пипер и няколко маслини каламон.

Добавяне в почти всяка друга салата:

3-4 сурови жълтъка могат да дойдат много удачно на почти всяка салата, в която биха вървели и варени яйца.

С коприва:

Почистете и попарете копривата, добавете няколко сурови жълтъка, малко сирене и няколко лъжици кисело мляко, поръсете с червен пипер.

„Голи“:

Просто така, без нищо. Ако не знаете какво може да очаквате от вкуса на суровото яйце и се притеснявате да го опитате, може да се ориентирате по вкуса на жълтъка на рохкото яйце. Общо-взето са еднакви на вкус, така че ако обичате жълтъка на рохкото яйце, ще ви харесат на вкус и суровите жълтъци.

Приятен апетит!

Момент! А какво да правите с белтъците, които останаха? С тях може да си направите омлет само от белтъци или да ги използвате, за да приготвите и изпечете домашни целувки (8).

- - -

(1) https://georgigaydurkov.wordpress.com/2013/12/12/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BA/ 

(2) http://www.zdrave.bg/?c=n&id=4539 

(3) http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html 

(4) https://keto-bg.com/keto-zdrave/%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0/

(5) https://www.youtube.com/watch?v=x_CAztlycrE

(6) https://www.puls.bg/aktualno-c-6/salmonela-v-iaitsata-kak-da-se-predpazim-n-19732 

(7) https://www.rd.com/article/right-way-to-crack-egg/

(8) https://www.bonapeti.bg/recepti/tseluvki1431355173/

 

Тайните на пазителите на света – приказка или истина?

Ще ви разкажа за пчелите, за кончетата, за кокошките, петлите и пилетата, за прасетата и за кучетата. С тях се познаваме най-добре, защото живеят в нашата ферма и сме приятели. Може би това, което ще ви разкрия, ще ви се стори невероятно, сякаш разказвам измислена приказка. Но пък дали може да сте сигурни, дали не е самата истина...

прочети още
Благодарим ви, животни!

Ценим и почитаме всяко едно отделно животно. И се отнасяме отговорно и с уважение към всичко, което ни е дало. Почитта ни към животните приживе е единственият начин, по който печелим правото да поискаме храна чрез отнемане на живота им. 

прочети още
Какво е добре да знаем за зреенето на свинското месо

Ако са положени грижи по описаните условия, свинското, което достига да вас, е чисто, вкусно, ароматно, крехко и здравословно. 

прочети още
Какво е А2-мляко?

Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бета-казеин, известно днес като A2 бета-казеин. Но в даден момент от историята, след като индустрията си е поставила за цел производство на все повече мляко (преди 30 години кравите-рекордьорки са давали по 7-8 тона на лактация, докато сега вече това число е цели 12-13 тона), генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеина в млякото.

прочети още
Ъгх, какво е това зеленото в пилето?

Въпреки че може да ви подразни, ако откриете такова оцветяване в пилето, докато го готвите или е вече на трапезата ви, то не прави месото опасно, нито отровно, нито негодно за консумация под каквато и да е форма.

прочети още
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме направили. Защото се оказахме "образователи" в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - Нейно величество… Храната!

прочети още
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт, съществуващ от древността... Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада? Колкото и чудно да звучи, отговорът е научно доказан факт!

прочети още
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери, отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, докато са наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства, без възможност за движение - за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
С какво се хранят нашите пасищни животни през зимния сезон?

Ние не смятаме, че щом са пасищни, трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева и възнамеряваме да развенчаем това общоприето вярване. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите, както са живели и нашите баби и дядовци в миналото - тоест, през топлите сезони консумират повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените - повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
Кафето на Флинтстоун - манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
И все пак - коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало (около 1927 г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
Истина ли е, че „не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда, така както техните родоначалници?

Нашият опит и изследвания обаче показват и доказват, че питомният заек може да си припомни и възстанови своя естествен инстинкт и начин на живот - такъв, какъвто е бил още преди заекът да бъде заловен и опитомен в Китай преди 25 века.

прочети още
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

"Искам да помислите за това, което наричате утринна песен на птиците - този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни."

прочети още
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
Нашите пасищни прасета - разковничето

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, с жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
Всичко, което той иска да направи, е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации - той има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
Интервю от ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш, на това приличаш".

прочети още
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно, когато става дума за животни, отглеждани в индустриални ферми за угояване. Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата.

прочети още
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените (конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност на семейните селски стопанства със зелени пасища, отглеждащи щастливи животни. За съжаление, повечето от месата и животинските продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, в които животните са трудно подвижни и често са принудени да престояват в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани там, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
Пилешка супа за душата... на една остаряваща звезда

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена - Коби Брайънт, се възстанови за отрицателно време след тежка контузия с пилешки костен бульон? И как бульонът се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалния спорт стави.

прочети още
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Животинската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и прадядовци са консумирали именно животински мазни в първичния им вид.

прочети още
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целия свят. Широкоразпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от д-р Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, както и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни - като черния дроб и бъбреците.

прочети още