• Начало »
  • Новини »
  • Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

13 август 2015
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Българите са известни по света със своето дълголетие и добро здраве. В началото на ХХ век е установено, че българите живеят по-дълго от всички други хора и имат изумително голям брой столетници. В действителност, в България има по-висок процент на хора на 100 или повече години, отколкото при която и да е друга нация.

Въпросът защо българите са живели толкова дълго време и са били толкова здрави е бил широко изследван. Първоначално се е смятало, че причината за българското здраве и дълголетие се дължи изцяло на бактериите, открити в тяхното кисело мляко. Това откритие е допринесло киселото мляко да стане популярно в целия западен свят. Въпреки това киселото мляко е само една малка част от традиционната българска диета. Един внимателен преглед върху традиционните храни на България показва, че това е диета, разпространена измежду всички здрави народи, изследвани от д-р Уестън А. Прайс.

Д-р Уестън А. Прайс е бил зъболекар в началото на ХХ век в Америка. Той забелязал, че с всяко ново поколение неговите пациенти са били по-малко здрави от предишното поколение и с по-лоши зъби. Д-р Прайс установил, че отговорът се крие в храненето.
Затова следващите десет години той прекарал в пътуване по света, за да изучава хранителните навици на здравите народи, които се хранят с техните си традиционни храни. Той също така изследвал какво се случило с тези народи, след като те възприели съвременните хранителни навици. Здравите народи, изследвани от д-р Прайс, не страдали от хронични заболявания, които измъчвали съвременния свят, като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и др.

 

Високата консумация на животински мазнини

Здравите народи, изследвани от д-р Прайс, се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, както и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни - като черния дроб и бъбреците.

Традиционна българска диета е пълна с животински мазнини от пасящи животни и дивеч. Естествената мазнина на животното се приема с месото. Месото често се приготвя с големи количества масло. Масло и сирене често са били много важна част от традиционните хлябове. Вътрешните органи са много популярни, дори се приемали в супа. Големи количества кисело мляко също се консумират. Млякото винаги е било пълномаслено. Популярна традиционна напитка е айрянът, който се приготвя от кисело мляко и студена вода, смесени заедно. Месото често се залива с животински мазнини по време на печенето му. Големи количества пълномаслено сирене също са били консумирани. Българският хляб и тестените изделия са били приготвени с огромни количества масло, често пълнени с пълномаслено сирене или със сирене като основна съставка.

 

Месото и дивеча се консумират с мазнините им

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс, ценят месото като храна, независимо дали то идва от пасящи животни или дивеч. Тези народи винаги ядат месото с мазнината му.

Месо от пасящи животни от всякакъв вид е било високо ценено в България и дивеча е бил любима храна. Месото в България почти винаги се сервира в естествената си мазнина, приготвя се с мазнина и се сервира с други храни, съдържащи мазнини.

 

Дреболии

Всички здрави народи, изследвани от д-р Прайс, ценят органите на животните като храна и ядат големи количества вътрешности, особено черен дроб, но също така и сърце, бъбреци, както и много други дреболии.

Традиционната българска диета също цени всички видове вътрешни органи, често сготвени в супа от дреболии – едно любимо ястие на българите.

 

Дива риба и морски дарове

Всички здрави народи, изследвани от д-р Прайс, консумират много дива риба и морски дарове.

Дивата риба и морските дарове са били любима храна в България и част от традиционната диета. Хайверът е бил високо ценен и се сервирал често.

 

Яйца и птици

Всички здрави народи, изследвани от д-р Прайс, се хранят с големи количества яйца, домашни птици и диви птици, ако са на разположение.

Яйца и птици са били важна част от храната на българското население. Яйцата се ядат самостоятелно или се добавят в големи количества на много други храни като традиционните тестени изделия - баници.

 

Ферментирали храни (туршии)

Всички здрави народи, изследвани от д-р Прайс, се хранят всеки ден с ферментирали храни, често направени от зеленчуци.

Киселото зеле и други ферментирали храни са били широко използвани в традиционната българска кухня, често се сервират в малки количества при всяко хранене.

 

Пресни плодове и зеленчуци, отглеждани в богата почва

Някои от здравите народи, изследвани от д-р Прайс, се хранят със значителни количества зеленчуци и плодове, които винаги са били отглеждани по биологичен начин, без химикали, в богата почва, пълни с хранителни вещества.

България има една от най-богатите почви на земята и е известна с прекрасните качества на плодовете и зеленчуцитe, които са консумират широко и са важна част от традиционната кухня.

 

Преработени (готови) храни

Нито един от здравите народи, изследвани от д-р Прайс, не използва преработени или промишлени храни - като захар. Всичко се приготвя от нулата и единствената обработка са традиционните начини за запазване и ферментиране на храна. Когато един човек от тези здрави народи се премести в район, където хората се хранят с обработени храни, той бързо изгубва здравето си и често - и зъбите си.

Българите приготвят традиционно всичко от нулата, използвайки само традиционните начини за запазване и ферментиране на храни. Българите не са ядяли десерти, направени с много рафинирана захар и брашно, освен в много редки случаи по време на религиозни празници. В тези рядки случаи десертите се сервират по време на хранене, с други здравословни храни, които ограничават последиците, нанесени от преработените храни.

 

Здравословно отношение към храната

Толкова много хора днес се буквално се страхуват от храната. Традиционни храни като животинските мазнини се демонизират и се смята, че те са причината за почти всички хронични заболявания. Традиционните народи не са обвинявали храната за болестите, а точно обратното - за тях храната е била източникът на живота и здравето. Традициите им за това как да готвят и да комбинират храните са се спазвали строго.

Има много доказателства, че съвременните преработени храни създават хранителни недостатъци, които довеждат до всякакви видове заболявания. Това никога не се е отнасяло за традиционните храни, приготвени и поднесени по традиционните начини.

Традиционното българско отношение към храната е много сходно с това на другите здрави традиционни народи. Идеята е, че апетитът трябва да ви бъде водач и той да решава какво трябва да ядете и колко. С други думи - да се храните с каквото пожелаете и колкото си пожелаете и нека тялото ви да определя нуждите си, изразени чрез апетита.

Тази нагласа работи много добре с традиционните храни, съдържащи пълната гама от необходими хранителни вещества.

За съжаление, това поведение може да доведе до катастрофа с преработените храни, при които често липсват жизненоважни хранителни вещества и са пълни с всички видове изкуствени химикали, а понякога и с химикали, предназначени да ви накарат да искате да ядете повече от тези специално преработени храни.

Решението е да се избягват всички преработени храни и нека апетитът да ви води, когато ядете истинска храна. То работи прекрасно.

Принципите, открити от д-р Прайс, са най-добрият пример за пълноценно хранене и традиционната българска храна е още едно доказателство за този факт.

 

Източник: Bulgarian Food Wisdom and Dr. Weston A. Price - Stanley A. Fishman

Тайните на пазителите на света – приказка или истина?

Ще ви разкажа за пчелите, за кончетата, за кокошките, петлите и пилетата, за прасетата и за кучетата. С тях се познаваме най-добре, защото живеят в нашата ферма и сме приятели. Може би това, което ще ви разкрия, ще ви се стори невероятно, сякаш разказвам измислена приказка. Но пък дали може да сте сигурни, дали не е самата истина...

прочети още
Благодарим ви, животни!

Ценим и почитаме всяко едно отделно животно. И се отнасяме отговорно и с уважение към всичко, което ни е дало. Почитта ни към животните приживе е единственият начин, по който печелим правото да поискаме храна чрез отнемане на живота им. 

прочети още
Какво е добре да знаем за зреенето на свинското месо

Ако са положени грижи по описаните условия, свинското, което достига да вас, е чисто, вкусно, ароматно, крехко и здравословно. 

прочети още
Суровите жълтъци – „мням-ням“ или „бляаак“?

Ако не знаете какво може да очаквате от вкуса на суровото яйце и се притеснявате да го опитате, може да се ориентирате по вкуса на жълтъка на рохкото яйце. Общо-взето са еднакви на вкус, така че ако обичате жълтъка на рохкото яйце, ще ви харесат на вкус и суровите жълтъци.

прочети още
Какво е А2-мляко?

Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бета-казеин, известно днес като A2 бета-казеин. Но в даден момент от историята, след като индустрията си е поставила за цел производство на все повече мляко (преди 30 години кравите-рекордьорки са давали по 7-8 тона на лактация, докато сега вече това число е цели 12-13 тона), генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеина в млякото.

прочети още
Ъгх, какво е това зеленото в пилето?

Въпреки че може да ви подразни, ако откриете такова оцветяване в пилето, докато го готвите или е вече на трапезата ви, то не прави месото опасно, нито отровно, нито негодно за консумация под каквато и да е форма.

прочети още
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме направили. Защото се оказахме "образователи" в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - Нейно величество… Храната!

прочети още
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт, съществуващ от древността... Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада? Колкото и чудно да звучи, отговорът е научно доказан факт!

прочети още
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери, отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, докато са наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства, без възможност за движение - за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
С какво се хранят нашите пасищни животни през зимния сезон?

Ние не смятаме, че щом са пасищни, трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева и възнамеряваме да развенчаем това общоприето вярване. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите, както са живели и нашите баби и дядовци в миналото - тоест, през топлите сезони консумират повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените - повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
Кафето на Флинтстоун - манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
И все пак - коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало (около 1927 г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
Истина ли е, че „не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда, така както техните родоначалници?

Нашият опит и изследвания обаче показват и доказват, че питомният заек може да си припомни и възстанови своя естествен инстинкт и начин на живот - такъв, какъвто е бил още преди заекът да бъде заловен и опитомен в Китай преди 25 века.

прочети още
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

"Искам да помислите за това, което наричате утринна песен на птиците - този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни."

прочети още
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
Нашите пасищни прасета - разковничето

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, с жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
Всичко, което той иска да направи, е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации - той има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
Интервю от ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш, на това приличаш".

прочети още
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно, когато става дума за животни, отглеждани в индустриални ферми за угояване. Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата.

прочети още
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените (конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност на семейните селски стопанства със зелени пасища, отглеждащи щастливи животни. За съжаление, повечето от месата и животинските продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, в които животните са трудно подвижни и често са принудени да престояват в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани там, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
Пилешка супа за душата... на една остаряваща звезда

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена - Коби Брайънт, се възстанови за отрицателно време след тежка контузия с пилешки костен бульон? И как бульонът се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалния спорт стави.

прочети още
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Животинската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и прадядовци са консумирали именно животински мазни в първичния им вид.

прочети още
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целия свят. Широкоразпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още