Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс
13 август 2015

Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс
Българите са известни по света със своето дълголетие и добро здраве. В началото на ХХ век, е установено, че българите живеят по-дълго от всички други хора, и имат изумително голям брой на столетници. В действителност, в България има по-висок процент на хора, на 100 или повече години, отколкото, при която и да е друга нация.

Въпросът защо българите са живели толкова дълго време и са били толкова здрави е бил широко изследван. Първоначално се е смятало, че причината за българското здраве и дълголетие се дължи изцяло на бактериите, открити в тяхното кисело мляко. Това откритие е допринесло киселото мляко да стане популярно в целия западен свят. Въпреки това, киселото мляко е само една малка част от традиционната българска диета. Един внимателен преглед върху традиционните храни на България показва, че това е диета разпространена измежду всички здрави народи, изследвани от д-р Уестън А. Прайс.

Д-р Уестън А. Прайс е бил зъболекар в началото на ХХ век в Америка. Той забелязал, че с всяко ново поколение неговите пациенти са били по-малко здрави от предишното поколение и с по-лоши зъби. Д-р Прайс установил, че отговорът се крие в храненето.
Затова следващите десет години той прекарал в пътуване по света, за да изучава хранителните навици на здравите народи, които се хранят с техните си традиционни храни. Той също така изследвал, какво се случило с тези народи, след като те възприели съвременните хранителни навици. Здравите народи, изследвани от доктор Прайс, не страдали от хронични заболявания, които измъчвали съвременния свят, като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и др.

Високата консумация на животински мазнини

Здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни, като черния дроб и бъбреците.

Традиционна българска диета е пълна с животински мазнини от пасящи животни и дивеч. Естествената мазнина на животното се приема с месото. Месото често се приготвя с големи количества масло. Масло и сирене често са били много важна част от традиционните хлябове. Органни меса са много популярни, дори се се яли в супа. Големи количества кисело мляко също се консумират. Млякото винаги е било пълномаслено. Една популярна традиционна напитка е Айрян, който се приготвя от кисело мляко и студена вода, смесени заедно. Месото често се залива с животински мазнини по време на печенето му. Големи количества пълномаслено сирене също са били консумирани.Български хляб и тестени изделия са били приготвени с огромни количества масло, често пълнени с пълномаслено сирене, или със сирене като основна съставка.

Месото и дивеча се ядат с мазнините

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс ценят месото като храна, независимо дали то идва от пасящи животни или дивеч. Тези народи винаги ядат месото с мазнината му.

Месо от пасящи животни от всякакъв вид е било високо ценено в България и дивеча е бил любима храна. Месото в България почти винаги се сервира в естествената си мазнина, приготвя се с мазнина и се сервира с други храни, съдържащи мазнини.

Дреболии

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс ценят органите на животните като храна, и ядат големи количества органни меса, особено черен дроб, но също така и сърцето, бъбреците, както и много други дреболии.

Традиционната българска диета също цени всички видове органни меса, често сготвени в супа от дреболии –едно любимо ястие на българите.

Дива риба и морски дарове

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс, ядат много дива риба и морски дарове.

Дива риба и морски дарове са били любима храна в България и са били част от традиционната диета. Хайверът е бил високо ценен и често се сервирал.

Яйца и птици

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с големи количества яйца, птици и други диви птици, ако тези храни са на разположение.

Яйца и птици са били важна част от храната на българското население. Яйцата се ядат сами или се добавят в големи количества на много други храни, като традиционните тестени изделия - баници.

Ферментирали храни (туршии)

Всички здрави народи, изследвани от д-р Прайс се хранят всеки ден с ферментирали храни, често направени от зеленчуци.

Киселото зеле и други ферментирали храни са били широко използвани в традиционната българска кухня, често се сервират в малки количества при всяко хранене.

 Пресни плодове и зеленчуци, отглеждани в богата почва

Някои от здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят със значителни количества зеленчуци и плодове, които винаги са били отглеждани по биологичен начин, без химикали, в богата почва, пълни с хранителни вещества.

България има една от най-богатите почви на земята и е известна с прекрасните качества на плодовете и зеленчуцитe, които са консумират широко и са важна част от традиционната кухня.

Преработени (готови) храни

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс, не използват преработени или промишлени храни, като захар. Всичко се приготвя от нулата и единствената обработка са
традиционните начини за запазване и ферментиране на храна. Когато един човек от тези здравословни народи се премести в район, където хората се хранят с обработени храни, той бързо изгубва здравето си и често зъбите си.

Българите приготвят традиционно всичко от нулата, използвайки само традиционните начини за запазване и ферментиране на храни. Българите не са ядяли десерти, направени с много рафинирана захар и брашно, само в много редки случаи по време на религиозни празници. В тези рядки случаи десертите се сервират по време на хранене, с други здравословни храни, които ограничават последиците нанесени от преработените храни.

Здравословно отношение към храната

Толкова много хора днес се буквално се страхуват от храната. Традиционни храни като животинските мазнини се демонизират и се смята, че те са причината за почти всички хронични заболявания. Традиционните народи не са обвинявали храната за болестите, точно обратното, за тях храната е била източникът на живота и здравето. Традициите им за това как да готвят и да комбинират храните са се спазвали строго.

Има много доказателства, че съвременните преработени храни създават хранителни недостатъци, които довеждат до всички видове заболявания. Това никога не се е отнасяло за традиционните храни, приготвени и поднесени по традиционните начини.

Традиционното българско отношение към храната е много сходно с това на другите здрави традиционни народи. Идеята е, че апетита трябва да ви бъде водач и той да решава какво трябва да ядете и колко. С други думи, да се храните, с каквото пожелаете и колкото си пожелаете и нека тялото ви да определя нуждите си, изразени чрез апетита.

Тази нагласа работи много добре с традиционните храни, съдържащи пълната гама от необходими хранителни вещества.

За съжаление, това поведение може да доведе до катастрофа с преработените храни, в които често липсват жизненоважни хранителни вещества и са пълни с всички видове изкуствени химикали, а понякога и химикали, предназначени да ви накара да искате да ядете повече от специално преработени храни.

Решението е да се избягват всички преработени храни, и нека апетита да ви води, когато ядете истинска храна. Работи прекрасно.

Принципите, открити от д-р Прайс, са най-добрият пример за пълноценно хранене и традиционната българска храна е още едно доказателство за този факт.

Източник - Bulgarian Food Wisdom and Dr. Weston A. Price - Stanley A. Fishman

28 октомври 2020
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
25 ноември 2019
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
26 септември 2018
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме взели. Защото се оказахме ‚образователи‘ в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - от нейно величество… храната!

прочети още
10 май 2018
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците, обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт съществуващ от древността. Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада...? Колкото и чудно да звучи, то е научно доказан факт!

прочети още
4 май 2018
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства без възможност за движение, за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
6 декември 2017
С какво се хранят пасищните ни животни през зимният сезон?

Ние не смятаме и мислим да развенчаем общоприетото вярване, че щом са пасищни трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите или както са живели нашите баби и дядовци в миналото, тоест през топлите сезони повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените сезони повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
4 октомври 2017
Кафето на Флинстоун - Манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
25 септември 2017
И все пак, коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
25 септември 2017
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало(околко 1927г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
14 септември 2017
Истина ли е, че „Не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда,така както своите родоначалници?

Нашият опит и изследвания показват и доказват, че питомният заек, може да си припомни и възстанови своят естествен инстинкт и начин на живот, така както е бил преди още да бъде заловен и опитомен в Китай четири века п.н. ера.

прочети още
12 септември 2017
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди, приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
22 август 2017
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

Искам да помислите, за това което наричате утринна песен на птиците, този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни.

прочети още
24 юли 2017
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи!

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
9 юли 2017
Нашите пасищни прасета(разковничето)

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
13 юни 2017
Всичко което той иска да направи е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации, има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
12 май 2017
Интервю от Ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост, отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна, няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш на това приличаш".

прочети още
23 април 2017
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно когато става дума за животни отглеждани в индустриални ферми за угояване . Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата .

прочети още
14 април 2017
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените(конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност със семейните селски стопанства със зелени пасища отглеждащи щастливи животни. За съжаление повечето от месата и животински продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, където те са трудно подвижни и често са принудени да стоят в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани във фермите, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
5 октомври 2015
Пилешка супа за душата на една остаряваща звезда...

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена Коби Брайънт се възстанови за отрицателно време след тежка контузя с пилешки костен бульон? Как бульона се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалният спорт стави.

прочети още
3 октомври 2015
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Живитонската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и пра дядовци са консумирали именно животински мазни в първичният им вид.

прочети още
24 септември 2015
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни!

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целият свят... Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още