виж Количката е празна

Новини

6 декември 2017

С какво се хранят пасищните ни животни през зимният сезон?

Напоследък този въпрос напира с неяснотата си и следва да бъде отговорено на него лично от нас - пасищните фермери.
Разбира се, ние ще напишем нещо за нашият собствен опит, как го правим ние, а не какво се разбира под думата ‚пасищни‘, защото всяка ферма има своите индивидуални практики.
Ще дадем само малък пример  за сравнение за да се разбере, че думата ‚пасищни‘ може да има различно значение. Примера, ще дадем с фермера Джоел Салатин, който отглежда прасета в природата през топлите сезони на  годината, а през зимният период,  ги прибира в оранжерии. Храни ги целогодишно със зърнена диета в големи хранилки, освен това, което си набавят от пасището. В диетата на нашите прасета не влиза никакъв зърнен фураж през цялата годината и през цялата година живеят навън в природата. Та това е малък пример за това как и единият и другият начин се различават, но са етикирани с едно и също име.
Накратко ще напишем,  как живеят нашите животни през зимният сезон.
Кокошките носачки, пилетата за месо и пъдпъдъците: Живеят на вън през цялото време, без значение каква е температурата, до падането на първият, а някой път и до вторият сняг. Хранят се със специална диета, различна през зимата и различна през топлите сезони. В зимната диета приемат месо от пасищните ни прасета, вътрешни органи, сланина, смлени по специална технология тревна смеска от детелини, билки, люцерна, пробиотици, оцет, пясък и много други. Този микс от треви го вкарваме в диетата само през зимата, през топлите сезони ги хапват сурови.  През зимата, когато ни дойде снегът на гости в планината, кокошките биват прибрани в оранжерия за около 2 до 3 месеца, покрита с специален найлон, който пропуска над 90%  слънчеви лъчи, така те приемат също и  витамин Д. Разбира се, не им включваме никога луминисцентни светлини, нито ги отопляваме допълнително, освен температурата, която е естествена  в оранжерията. В зимният сезон, яйценосенето им значително намалява при такива условия. Тогава доста голям % от храната използват за затопляне на организма си. Ние не смятаме и мислим да развенчаем общоприетото вярване, че щом са пасищни трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева. Трябва да бъдем  малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите или както са живели нашите баби и дядовци в миналото, тоест през топлите сезони повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените сезони повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата. Ако понякога се чудите, защо цветът на яйцата е различен едно от друго, то е защото някоя е хапвала повече от едно или друго нещо, което е доказателство, че не ги храним конвенционално, а напротив – не използваме никакви ГМО продукти, хормони, антибиотици и ваксини.  Кокошките са всеядни, не се чудете защо им позволяваме да живеят своята истинска природата, като им даваме сурово месо от прасетата. Малка подробност, която можем да вметнем е, че консумирайки свински черен дроб, те си набавят изключително много витамин Б12, който след това е изключително завишен в ячният жълтък. Днес всеки втори, а вече и първи е с липса на този царски витамин Б12, имайте го в предвид!
Ако има нещо повече, което не сме казали в този кратък текст, който пишем в полунощ след работен ден навън в хармония със сезоните, не се колебайте да ни пишете, на всеки въпрос ще отговорим.

Зайците:  Тук ще бъдем още по-кратки. През топлите сезони ядът само това, което си набавят от пасището, като треви и билки, а през зимният сезон имаме за тях изсушени бали със сено от треви,билки,люцерна, пробиотици, оцет във водата, клонки с листа и др. Още за зайците тук: https://www.ambrosia.bg/bg-news-details-14.html

Прасетата: За тях вече сме писали в блога си тук: https://www.ambrosia.bg/bg-news-details-10.html

Пчелите: В зимният период те зимуват в кошера, хранят се със събраната за тях и от тях естествена храна. Те също живеят живота си според сезоните.

Гъските целогодишно са навън, като прасетата. През топлите сезони са изцяло на пасищно хранене, а през зимата ( за 2-3 месеца) им допълваме със зърнени.

Заключение: Правим най-доброто , на което сме способни. Практикуваме фермерството, по начин, който олицетворява ценностната ни система. Не спираме да експериментираме, развиваме нови практики и методи и за в бъдеще. Когато земята, животните, растенията и хората в нашата ферма са в хармония, тогава спим спокойно.