Кафето на Флинстоун - Манията на годината!

Кафето на Флинстоун - Манията на годината!
4 октомври 2017

Костният бульон, наречен още „кафето на Флинстоун“, е част от последния най-горещ тренд в диетологията – така наречената палео диета, която набляга на храните, консумирани от нашите прадеди от каменната епоха, кроманьонците. Бульонът определено е основната и най-спорна „съставка“ на тази диета поради факта, че „костен бульон“ просто звучи зле и никак не е в съзвучие с толкова модерните напоследък вегетарианство, суровоядство, опазване на околната среда и т.н. Така че – вегетарианци, не четете следващите редове!

За всички останали само ще кажем, че костният бульон е една от трите задължителни съставки в хранителния режим на извънземните баскетболисти от „Лос Анжелис Лейкърс“.

„Изобретателите“ на този еликсир, кроманьонците, го приготвяли, като поставяли силно нагорещени камъни в корема на убитото животно и по този начин сварявали всичко вътре. Ние, разбира се, ви предлагаме далеч по-цивилизована рецепта. За да си направите съвършен костен бульон, преди всичко имате нужда от проверен доставчик на месо или месарница, на която можете да се доверите.

След това ви трябват хубави говежди кокалчета или опашчици, пилешки шийки и страховити пилешки крака. (Някои смятат, че звучи вещерско, но нима „чия“ не звучи точно така, както и „шия“, а „крака“, било то и пилешки, не се римува с „киноа“?! Ако ще говорим за звучене, разбира се.)

Вземате гореупоменатите кости и кокалчета, прибавяте зеленчуци, каквито имате в хладилника, без картофи и ориз, заливате ги със студена (студена!) вода до ръба на тенджерата (в идеалния случай се използва глинено гърне), добавяте две-три лъжици киселина (оцет, вино или малко доматено пюре), чиято мисия е да „извлече“ колагена от костите, и ги варите на слаб огън от 24 до 72 часа. Когато костите се варят достатъчно дълго, те започват да се разпадат и освобождават хранителни вещества и протеини, калциев фосфат и колаген в много по-големи количества, отколкото тези в бързите бульони.

Накрая прибавяте и някакви ароматни билки. Важно е костите буквално да се стопят в бульона. Така се получава великолепна питателна напитка, която ухае прекрасно и освен че може да се пие вместо чай, се използва и като чудесна база за супа.

А ето и какви са важните съставки на тази иначе толкова варварска напитка.

1. Желатин – истински балсам при всякакви проблеми със стомаха и червата, като синдром на раздразненото дебело черво или перфорирани черва.

2. Глюкозамин и хондроитин сулфат – помагат при болки в ставите и действат превантивно срещу тежки заболявания като остеоартрит и остеопороза.

3. Колаген, много колаген – обещава ни сияйна, млада и стегната кожа, великолепни нокти и блестяща коса. Всъщност именно заради колагена костният бульон е толкова популярен в момента. Наричат го еликсир на младостта.

4. Глицин – според специалистите естествено съдържащият се в костния бульон глицин дарява здрав сън и подобрява паметта.

5. Минерали – поддържат имунната система в пълна бойна готовност. Авторът на книгата „Първичен план“ Марк Сайсън определя костния бульон като суперхрана поради високата концентрация на минерали в костния мозък.

6. Фосфор, магнезий и калций – „светата троица“ на здравите кости и доброто настроение. Великолепна профилактика срещу остеопороза, тъй като калцият, съдържащ се в бульона, е във вид, много лесен за усвояване от организма.

7. Енергия – всички почитатели на еликсира свидетелстват, че става въпрос за истинска енергийна инжекция, макар че учените все още не могат да установят на какво точно се дължи това въздействие на бульона, тази първична сила, която ни дава. Факт е обаче, че нашите пра-прадеди от каменната ера са били в пъти по-силни от нас и може би една от причините е, че са консумирали много подобни бульони.

Превод: Ирина Иванова - Списание ЕВА

25 ноември 2019
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
26 септември 2018
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме взели. Защото се оказахме ‚образователи‘ в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - от нейно величество… храната!

прочети още
10 май 2018
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците, обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт съществуващ от древността. Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада...? Колкото и чудно да звучи, то е научно доказан факт!

прочети още
4 май 2018
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства без възможност за движение, за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
6 декември 2017
С какво се хранят пасищните ни животни през зимният сезон?

Ние не смятаме и мислим да развенчаем общоприетото вярване, че щом са пасищни трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите или както са живели нашите баби и дядовци в миналото, тоест през топлите сезони повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените сезони повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
25 септември 2017
И все пак, коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
25 септември 2017
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало(околко 1927г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
14 септември 2017
Истина ли е, че „Не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда,така както своите родоначалници?

Нашият опит и изследвания показват и доказват, че питомният заек, може да си припомни и възстанови своят естествен инстинкт и начин на живот, така както е бил преди още да бъде заловен и опитомен в Китай четири века п.н. ера.

прочети още
12 септември 2017
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди, приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
22 август 2017
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

Искам да помислите, за това което наричате утринна песен на птиците, този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни.

прочети още
24 юли 2017
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи!

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
9 юли 2017
Нашите пасищни прасета(разковничето)

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
13 юни 2017
Всичко което той иска да направи е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации, има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
12 май 2017
Интервю от Ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост, отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна, няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш на това приличаш".

прочети още
23 април 2017
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно когато става дума за животни отглеждани в индустриални ферми за угояване . Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата .

прочети още
14 април 2017
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените(конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност със семейните селски стопанства със зелени пасища отглеждащи щастливи животни. За съжаление повечето от месата и животински продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, където те са трудно подвижни и често са принудени да стоят в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани във фермите, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
5 октомври 2015
Пилешка супа за душата на една остаряваща звезда...

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена Коби Брайънт се възстанови за отрицателно време след тежка контузя с пилешки костен бульон? Как бульона се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалният спорт стави.

прочети още
3 октомври 2015
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Живитонската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и пра дядовци са консумирали именно животински мазни в първичният им вид.

прочети още
24 септември 2015
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни!

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целият свят... Широко разпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още
13 август 2015
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни, като черния дроб и бъбреците.

прочети още