виж Количката е празна

Новини

12 септември 2017

Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

Този текст представлява мнението на група активисти по най-различни теми свързани с  животните. Това което задават те като тема има за цел да ви накара да се замислите преди да напъхате в устата си сандвича с пиле на грил. Ново видео разпространено от организацията Състрадание в Световното Фермерство (НПО в САЩ) подтиква почитателите на месо да научат за ‚белите ивици‘ – мускулно нарушение засягащо пилешките гърди.

 

Според проучване от 2013 г., публикувано в италианско списание  Наука за Животни, това мускулно нарушение всъщност е състояние, което увеличава мазнината с 224% и намалява количеството на протеин. Изследване публикувано в Наука за Птицевъдство същата година, достига до същото заключение: На базата на количеството ‚бели ивици‘, мазнините се увеличават, мускулната тъкан намалява.

 

Може би вече сте забелязвали такива бели ивици върху пилешко месо, което сте купували. На външен вид то изглежда, сякаш бели прорези вървят успоредно на самия мускул. Състоянието "има отрицателно въздействие върху качеството на месото", като повлиява поглъщането на марината от страна на месото и загубата на  количество по време на готвене.

 

Учените занимаващи се с проблеми в птицевъдството смятат, че това е проблем дължащ се на феномена по търсенето и предлагането. През 2016 г. бе публикувана статистика, която показва че птичето месо във Великобритания заема половината пазар изобщо от продажбата на месо; според изследването англичаните ядат средно по 2.2 милиона пилета всеки ден. Пазарът на евтин протеин, окуражава търговците да произвеждат по-големи птици за по-малко време.

 

 

Жаклин Лондон, диетолог и директор в секцията Хранене в Института за Добро домоподдържане в САЩ, също така съветва, че трябва да сме по внимателни когато гледаме етикета на пилешкото месо и да избираме, това което не съдържа антибиотици използвани за отглеждането му. Тя освен това напомня да готвим правилно, да съхраняваме и държим пилешкото месо на правилните температури в хладилника или фризера, и да избягваме замърсяване по време на приготвянето му:

Точно заради проблематиката изложена в текста до тук си заслужава да обърнем повече внимание на органичната храна и да поддържаме местното производство като купуваме месо от фермерите, на които вярваме. 

Превод: Ферма Амброзия