виж Количката е празна

Новини

22 август 2017

Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

От Корнелис Ван Дален

 

Някои го наричат какафония и това ги кара да полудяват; други го смятат за най-красивото събитие в цялото творение – утринното пеене на птиците. Особено през пролетта, преди първите слънчеви лъчи да осветят небесата, птиците започват да пеят. Първо една, сетне друга и накрая всички заедно пеят според това, което носят в сърцето си – ако може да се използва такъв израз. Всяка страна има своя песен където видовете птици се различават; не бих могъл да забравя ранния сутрешен хор в субтропичната гора на Нов Южен Уелс, Австралия. Бе омагьосващо, скъпи Анджела и Иън!

 

Тук в южна Англия, в нашето местоположение, птичият живот е особено преобладаващ. Дълго съм се любувал на песента на коса (Turdus merula), въпреки че след лятното слънцестоене, той престава да пее толкова често. Това важи също и за пойния кос (Turdus musicus), често „наричан най-добрият певец на Англия“.

 

Песента на различните птици е толкова красива и човек трябва да се запита, защо те пеят. Орнитологът Франсис Морис когато пише за славея, казва че „тази птица обича тип квартал, където има ехо, сякаш е наясно с това и се възхищава на собствената си музика”[1]. Или е просто славеят в тази местност, който подсилва музикалния ефект? Музика!. Ето я следата, по която ще тръгнем.

 

В книгата „Поклонение с животните”[2], д-р Лашелс ни запознава с фината природа на животните и ни насочва към нашия провал да ги разбираме като духовни същества, с роля и функция в лабиринта на живота. „Искам да помислите, за това което наричате утринна песен на птиците, този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни.

 

„Сега, защо е всичко това? Какво подбужда птиците в такова представление, несравнимо с всяко друго през деня?... Това масово предвестие на деня събужда земята по магически начин. Да, всъщност събужда земята сякаш Бог го е подредил така, както наистина Го е направил.”

 

„Казано е, че не може да нараниш най-скромното същество или да повредиш най-малкото речно камъче без твоите действия да се отразят на нещо друго... Не може да имаш лоши помисли, без значение колко тайни, без те да имат ефект върху някои друг. Каквото правиш в живота си, създава някаква форма на резонанс.”

 

„Когато казвам, че сутрешният хор на птиците събужда земята, имам предвид, че отличителната песен на птиците задейства серия от трептения, които сe отразяват на другите форми на живот. Запомнeтe, почвата е пълна с живи микроорганизми. Растенията са също живи организми. Вие сами сте живи организми. Сега, това е красотата и чудото на всичко живо – когато един аспект от природата премине в състояние на резонанс, то незабавно предава своите трептения на нещо друго”.

 

„Така че, когато казвам утринния хор събужда земята, аз имам предвид буквално точно това. Не внушавам, че земята ще спре ако птиците спрат да пеят, но имам предвид, че животът на земята ще бъде в застой и несполучлив, без този първи изблик на трептяща сила излята навред в точната настройка и тон да даде началото на жизнена верижна реакция.”

 

„Зная че някои от вас ще кажат, какво се случва в онези части на света където няма птици? Е, какво се случва? Почти нищо, уверявам ви. В горещите пустини и районите около полюсите, където птиците са малко, ако изобщо ги има, те не са известни със своя чудодеен ефект върху природата. Сякаш са заспали. Нищо не расте, малко неща живеят. Малко неща си резонират и там е паднала голяма тишина над всичко.”

 

„Разбирате ли, този изблик на звук точно преди зората е като малък лост, който задвижва по-голям лост, който завърта колелото, което задвижва машината... и така нататък. Никога не подценявайте малките неща.”

 

„Животните са благословени с мигновена и безмисловна мъдрост. Те са в директен контакт с Бог и те действат и живеят сякаш са напълно наясно с това. Хората също са в контакт с Бог, но повечето от тях се държат сякаш никога не са чували за Бог, защото са забулили божествения си център от мислещите си мозъци, с които толкова се гордеят”.[3]

 

Звуков разцвет

 

Резултатите от птичите песни върху растенията на пръв поглед може да изглеждат преувеличени. Преди близо 10 години обаче, в статия в списание „Нексус” [4] се появиха данни за откритието на метод за отглеждане на растения чрез птичи звук. Кристофър Бърд и Питър Томкинс описват развитието на идеята „Звуков разцвет” на Дан Карлсон, в тяхната книга „Тайният живот на растенията”. Много други сякаш вече били разпознали ролята на птичите песни върху растенията и са вдъхновили, или направо директно подпомогнали работата на Карлсон по неговото откритие.

 

Желанието на Дан Карлсон, че никой не трябва да е гладен поради липсва на храна, го накарало да разбере оптималния начин на растеж на растенията. Неговото откритие било, че растенията освен от корените се хранят и ‘отгоре надолу’. Под всички листа има пори наречени стомата, които се отварят, за да погълнат хранителни вещества и влага от въздуха. Наблюдението на Карлсон, че колко повече птици има около фермата, толкова по-изобилен е растителният живот, е било споделяно от много фермери назад в историята, с изключение на хората в модерните времена. Където има малко птици, растенията са спрели растежа си, закърнели са. В природата птиците пеят при изгрев и залез, което разширява стомата и така растенията се хранят. Така човек може веднага да разбере и важността на дърветата.

 

 

[1] Цитат от книгата The Reverend F.O. Morris, British Birds, Webb & Bower (Publishers) Ltd., London, 1985 edition, p. 135) 

[2] 2. Stanley King, Editor, A Pilgrimage with the Animals, The Seekers Trust, Maidstone, Kent, 1982.

[3] Цитати от : A Pilgrimage With The Animals, Pp. 35-37

[4] Nexus New Times Magazine published Internationally – see www.nexusmagazine.com


Превод: Ферма Амброзия