Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

22 август 2017
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

От Корнелис ван Дален

 

Някои го наричат какофония и това ги кара да полудяват; други го смятат за най-красивото събитие в цялото творение – утринното пеене на птиците. Особено през пролетта, преди първите слънчеви лъчи да осветят небесата, птиците започват да пеят. Първо една, сетне друга и накрая всички заедно пеят според това, което носят в сърцето си – ако може да се използва такъв израз. Всяка страна има своя песен, в която видовете птици се различават; не бих могъл да забравя ранния сутрешен хор в субтропичната гора на Нов Южен Уелс, Австралия. Бе омагьосващо, скъпи Анджела и Иън!

 

Тук в Южна Англия, в нашето местонахождение, птичият живот е особено преобладаващ. Дълго съм се любувал на песента на коса (Turdus merula), въпреки че след лятното слънцестоене той престава да пее толкова често. Това важи също и за пойния кос (Turdus musicus), често наричан "най-добрият певец на Англия“.

 

Песента на различните птици е толкова красива и човек трябва да се запита защо те пеят. Орнитологът Франсис Морис, когато пише за славея, отбелязва, че „тази птица обича тип квартал, където има ехо, сякаш е наясно с това и се възхищава на собствената си музика”[1]. Или е просто славеят в тази местност, който подсилва музикалния ефект? Музика! Ето я следата, по която ще тръгнем.

 

В книгата „Поклонение с животните”[2] д-р Лашелс ни запознава с фината природа на животните и ни насочва към нашия провал да ги разбираме като духовни същества, със своите роля и функция в лабиринта на живота. „Искам да помислите за това, което наричате утринна песен на птиците - този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни."

 

„Но защо е всичко това? Какво подбужда птиците за такова представление, несравнимо с всяко друго през деня?... Това масово предвестие на деня събужда Земята по магически начин. Да, всъщност събужда Земята, сякаш Бог го е подредил така, както наистина го е направил.”

 

„Казано е, че не може да нараниш най-скромното същество или да повредиш най-малкото речно камъче, без твоите действия да се отразят на нещо друго... Не може да имаш лоши помисли, без значение колко тайни, без те да имат ефект върху някой друг. Каквото правиш в живота си, създава някаква форма на резонанс.”

 

„Когато казвам, че сутрешният хор на птиците събужда Земята, имам предвид, че отличителната песен на птиците задейства серия от трептения, които сe отразяват на другите форми на живот. Запомнeтe, почвата е пълна с живи микроорганизми. Растенията са също живи организми. Самите вие сте живи организми. Ето това е красотата и чудото на всичко живо – когато един аспект от природата премине в състояние на резонанс, то незабавно предава своите трептения на нещо друго”.

 

„Така че, когато казвам утринният хор събужда Земята, аз имам предвид буквално точно това. Не внушавам, че Земята ще спре, ако птиците спрат да пеят, но имам предвид, че животът на Земята ще бъде в застой и несполучлив без този първи изблик на трептяща сила, излята навред в точната настройка и тон, да даде началото на жизнена верижна реакция.”

 

„Зная че някои от вас ще кажат: Какво се случва в онези части на света, където няма птици? Е, какво се случва? Почти нищо, уверявам ви. В горещите пустини и районите около полюсите, където птиците са малко, ако изобщо ги има, те не са известни със своя чудодеен ефект върху природата. Сякаш са заспали. Нищо не расте, малко неща живеят. Малко неща си резонират и там е паднала голяма тишина над всичко.”

 

„Разбирате ли, този изблик на звук точно преди зората е като малък лост, който задвижва по-голям лост, който завърта колелото, което задвижва машината... и така нататък. Никога не подценявайте малките неща.”

 

„Животните са благословени с мигновена и безмисловна мъдрост. Те са в директен контакт с Бог и те действат и живеят, сякаш са напълно наясно с това. Хората също са в контакт с Бог, но повечето от тях се държат, сякаш никога не са чували за Бог, защото са забулили божествения си център чрез мислещите си мозъци, с които толкова се гордеят”.[3]

 

Звуков разцвет

 

Резултатите от птичите песни върху растенията на пръв поглед може да изглеждат преувеличени. Преди близо 10 години обаче, в статия в списание „Нексус” [4], се появиха данни за откритието на метод за отглеждане на растения чрез птичи звук. Кристофър Бърд и Питър Томкинс описват развитието на идеята „Звуков разцвет” на Дан Карлсон в тяхната книга „Тайният живот на растенията”. Много други сякаш вече били разпознали ролята на птичите песни върху растенията и са вдъхновили, или направо директно подпомогнали, работата на Карлсон по неговото откритие.

 

Желанието на Дан Карлсон - никой да не трябва да е гладен поради липсва на храна, го накарало да разбере оптималния начин на растеж на растенията. Неговото откритие било, че растенията - освен от корените - се хранят и "отгоре-надолу". Под всички листа има пори, наречени стомата, които се отварят, за да погълнат хранителни вещества и влага от въздуха. Наблюдението на Карлсон, че колкото повече птици има около фермата, толкова по-изобилен е растителният живот, е било споделяно от много фермери назад в историята, с изключение на хората в модерните времена. Където има малко птици, растенията са спрели растежа си, закърнели са. В природата птиците пеят при изгрев и залез, което разширява стомата и така растенията се хранят. Така човек може веднага да разбере и важността на дърветата.

 

 

[1] Цитат от книгата The Reverend F.O. Morris, British Birds, Webb & Bower (Publishers) Ltd., London, 1985 edition, p. 135

[2] Stanley King, Editor, A Pilgrimage with the Animals, The Seekers Trust, Maidstone, Kent, 1982

[3] Цитати от A Pilgrimage With The Animals, Pp. 35-37

[4] Nexus New Times Magazine published Internationally – see www.nexusmagazine.com


Превод: ферма Амброзия

Тайните на пазителите на света – приказка или истина?

Ще ви разкажа за пчелите, за кончетата, за кокошките, петлите и пилетата, за прасетата и за кучетата. С тях се познаваме най-добре, защото живеят в нашата ферма и сме приятели. Може би това, което ще ви разкрия, ще ви се стори невероятно, сякаш разказвам измислена приказка. Но пък дали може да сте сигурни, дали не е самата истина...

прочети още
Благодарим ви, животни!

Ценим и почитаме всяко едно отделно животно. И се отнасяме отговорно и с уважение към всичко, което ни е дало. Почитта ни към животните приживе е единственият начин, по който печелим правото да поискаме храна чрез отнемане на живота им. 

прочети още
Какво е добре да знаем за зреенето на свинското месо

Ако са положени грижи по описаните условия, свинското, което достига да вас, е чисто, вкусно, ароматно, крехко и здравословно. 

прочети още
Суровите жълтъци – „мням-ням“ или „бляаак“?

Ако не знаете какво може да очаквате от вкуса на суровото яйце и се притеснявате да го опитате, може да се ориентирате по вкуса на жълтъка на рохкото яйце. Общо-взето са еднакви на вкус, така че ако обичате жълтъка на рохкото яйце, ще ви харесат на вкус и суровите жълтъци.

прочети още
Какво е А2-мляко?

Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бета-казеин, известно днес като A2 бета-казеин. Но в даден момент от историята, след като индустрията си е поставила за цел производство на все повече мляко (преди 30 години кравите-рекордьорки са давали по 7-8 тона на лактация, докато сега вече това число е цели 12-13 тона), генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеина в млякото.

прочети още
Ъгх, какво е това зеленото в пилето?

Въпреки че може да ви подразни, ако откриете такова оцветяване в пилето, докато го готвите или е вече на трапезата ви, то не прави месото опасно, нито отровно, нито негодно за консумация под каквато и да е форма.

прочети още
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме направили. Защото се оказахме "образователи" в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - Нейно величество… Храната!

прочети още
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт, съществуващ от древността... Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада? Колкото и чудно да звучи, отговорът е научно доказан факт!

прочети още
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери, отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, докато са наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства, без възможност за движение - за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
С какво се хранят нашите пасищни животни през зимния сезон?

Ние не смятаме, че щом са пасищни, трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева и възнамеряваме да развенчаем това общоприето вярване. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите, както са живели и нашите баби и дядовци в миналото - тоест, през топлите сезони консумират повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените - повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
Кафето на Флинтстоун - манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
И все пак - коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало (около 1927 г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
Истина ли е, че „не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда, така както техните родоначалници?

Нашият опит и изследвания обаче показват и доказват, че питомният заек може да си припомни и възстанови своя естествен инстинкт и начин на живот - такъв, какъвто е бил още преди заекът да бъде заловен и опитомен в Китай преди 25 века.

прочети още
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи

Споменавайки думите "вътрешни органи" (или може би карантия, дреболии) на обикновеният човек, то той най-вероятно ще обърне лице с отвращение. Ние все продължаваме да си повтаряме, че яденето на вътрешни органи е противно и само пещерняк би го направил. Е, може би трябва отново да се храним като пещерняци. В крайна сметка пещерният човек не е боледувал от диабет, високо кръвно, наднормено тегло и други модерни болести идващи от съвременната неестествена диета.

прочети още
Нашите пасищни прасета - разковничето

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, с жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
Всичко, което той иска да направи, е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации - той има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
Интервю от ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш, на това приличаш".

прочети още
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно, когато става дума за животни, отглеждани в индустриални ферми за угояване. Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата.

прочети още
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените (конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност на семейните селски стопанства със зелени пасища, отглеждащи щастливи животни. За съжаление, повечето от месата и животинските продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, в които животните са трудно подвижни и често са принудени да престояват в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани там, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
Пилешка супа за душата... на една остаряваща звезда

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена - Коби Брайънт, се възстанови за отрицателно време след тежка контузия с пилешки костен бульон? И как бульонът се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалния спорт стави.

прочети още
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Животинската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и прадядовци са консумирали именно животински мазни в първичния им вид.

прочети още
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целия свят. Широкоразпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от д-р Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, както и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни - като черния дроб и бъбреците.

прочети още