Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи

24 юли 2017
Ползите за здравето от консумацията на вътрешни органи

*Преди статията да бъде прочетена, следва да се направи известно уточнение. Относно типа месо, за което се говори в статията – organ meats – българите масово използват думата карантия или израза вътрешни органи. Официално се използват термините субпродукти и вътрешности. В българския език не е прието да се използват изразите "месни органи" или "месо от органи", какъвто е буквалният превод на organ meats. В статията ще бъдат използвани термини и думи, присъщи за българския език, и в контекста на смисъла ѝ.

 

Историята накратко 

 • Въпреки че не се определя като любимо ястие на Западната трапеза, субпродуктите, каквито са черният дроб и сърцето, са суперхрана от животинското царство и е сред най-питателната и изпълнена с нутриенти храна, с която можете да се храните.
 • Д-р Уестън Прайс е пропътувал света, изучавайки храненето в различните култури, и е открил, че вътрешностите на животните са на почит почти навсякъде, основно заради несравнимото си хранително съдържание.
 • Субпродуктите от животни, хранени с пасищна трева, са безопасни и са богати на висококачествени аминокиселини, мазнини, витамини от вида B 12, CoQ10, минерали и „мастноразтворими активатори” (витамини А, D и К), важни за абсорбцията на минералите от организма.
 • Вътрешните органи съдържат изключително високи количества от естествения витамин А. Той е от решаващо значение за здравето на човека и може да предотврати дори вродени дефекти, за разлика от синтетичния витамин А; с естествения витамин А не можете да се натровите, нито да предозирате.
 • Черният дроб е една от най-питателните храни и същевременно е храната с най-концентрирано съдържание на витамин А в природата. Черният дроб е богат на желязо, холин, мед, фолиева киселина, витамини от групата B, пурини и естествен холестерол.

 

Въведение от д-р Меркола

 

Консумацията на субпродукти излезе от мода в Западния свят, което има добра и лоша страна. Черен дроб, бъбреци, сърце и други животински органи от естествено отглеждани и хранени с пасищна трева животни, са сред най-богатите на нутриенти храни.

За съжаление, в наше време това не е начинът, по който повечето животни, с които се храним, биват отглеждани. В съвременния свят, изпълнен с високо калорийни/въглехидратни храни, но с ниско съдържание на хранителни вещества, повечето хора ще имат полза от добавянето на тези суперхрани в начина им на хранене.

Аз обаче съм твърдо против и съветвам да не се консумират вътрешности от животни, отглеждани в изкуствено направени затворени пространства (терминологията  в английския език за тези специфични изкуствени хранилки е CAFO). Режимите на хранене, ветеринарните медикаменти и условията на живот при тези животни изобщо не водят до здрави органи, затова когато купувате от локалната месарница, интересувайте се от произхода на месото.

Много традиционни култури и техните лечители – включително и местните американски индиански племена – вярват, че изяждането на органите на здраво животно допринася за органите на хранещия се. Така например, традиционният начин за лечението на човек със слабо сърце, бил да се нахрани със сърце от здраво животно. По подобен начин, изяждането на мозъка на здраво животно се вярвало, че ще подкрепи ясното мислене, а бъбреците на животните били давани на хора с проблеми с уринарни смущения.

Всичко това са неизброими свидетелства за успеха на този тип традиционни практики. Можем да благодарим на Д-р Уестън Прайс за огромното количество проучвания относно ползите за здравето от традиционните режими на хранене. 

 

 

Исак Нютон на храненето

 

Д-р Уестън Прайс бил зъболекар от Кливланд, наречен "Исак Нютон на храненето". Той е пътувал по целия свят, за да изучава хранителните практики на здравите хора от традиционните култури.

Това, което открил, е, че почти всяка култура е оценявала много високо консумирането на животни в тяхната цялост, тоест използването и на техните органи, кръв, кости и всичко останало – нещо много далеч от практиките в Западната кулинарна снобия, която до голяма степен се ограничава до животинските храни от мускулната тъкан и нищо повече.

Традиционното приготвяне изисквало много работа по отношение на почистване, подстригване, накисване, счукване и т.н., тъй като преди да могат вътрешностите да се използват за храна, е трябвало да се отстранят мембрани, кръвоносни съдове и други негодни за консумация части от вътрешността на животните. Тези процедури изисквали време и труд. Защо тогава са правели всичко това?

Те са знаели, че изяждането на тези органи ще подкрепи естествената работа на техните тела. И са били прави – хранителните ползи от консумирането на вътрешните органи се потвърждават и от модерната наука.

Субпродуктите са хранителна централа, заредена с витамини, минерали, аминокиселини и други съставки, които са жизнено важни за нашето здраве. Черният дроб в частност е пълен с нутриенти, което е причината хищниците да изяждат първо него и също така да е бил толкова ценен в историята.

За съжаление, вътрешностите на животните са били несправедливо демонизирани в Западното общество заради някои натрапчиви диетоложки митове, включително вярването, че животинските мазнини и холестерола са лоши за нашето здраве. А това е доста далеч от истината.

Д-р Прайс, който обстойно е изследвал тези въпроси, открил, че местните култури, които поддържат традиционни режими на хранене – цялостни храни от растения и животни – имат зъби в много добро състояние и сред тях не са били разпространени хроничните болести, които са "чумата на съвременното общество". При тях е имало много редки случаи на рак, болест на сърцето, диабет, умствени болести и дори родилни дефекти. Но защо? Какво свидетелства за такива драстични разлики в здравето?

 

 

Традиционна срещу съвременна диета

 

Когато д-р Прайс анализирал и сравнил хранителната стойност на храните в традиционните и тези в модерните култури, той открил, че традиционният режим на хранене осигурявал поне 4 пъти повече водноразтворими витамини, калций и други минерали и поне 10 пъти повече мастноразтворими витамини - като витамин А и D.

Тези мастноразтворими витамини се намират единствено в животинските мазнини – масло, свинска мас, жълтъците на яйцата, рибно масло и в храни, богати на клетъчни мазнини като тези в черния дроб и другите вътрешни органи. Разбира се, това са храните, които сега са определяни от западняците като нездравословни. Чудно ли е тогава, че започването на модерна диета носи катастрофа за нашето здраве?

Годните за консумация части на животно, които не са свързани с мускулната тъкан, са: сърце, черен дроб, бъбреци, бели дробове, панкреас и всички други коремни органи, както и опашката, крачетата, езика и, да, дори тестисите.

В природата повечето животни се насочват направо към органите на тяхната плячка, оставяйки мускулното месо за по-късно. Това е така, защото животните инстинктивно знаят, че са най-пълноценни източници на хранителни вещества. Всъщност, органите са суперхраните на животинското царство. Ето защо хранителни добавки, направени от изсушени тъкани на животински органи и жлези, имат особено силен терапевтичен ефект, когато се вземат под контрола на опитен медицински специалист.

 

 

Вътрешните органи – суперхраните от животинския свят

 

Субпродуктите предлагат богата смес от хранителни вещества, от които се нуждае тялото ни, за да функционира правилно, при това в концентрация, която не може да се срещне другаде.

 

 

Откритието за „мастноразтворимите активатори”

 

Едно от най-значителните открития на д-р Прайс за науката на храненето е концепцията за мастноразтворимите активатори, които служат като мощен катализатор за обработката и поглъщането на минералите. Без тях минералите не могат да бъдат използвани от тялото, без значение колко много са те в хранителната ни диета. Д-р Прайс е бил доста напред за времето си – модерните изследвания днес са потвърдили много от неговите открития.

Д-р Прайс е идентифицирал три основни мастноразтворими активатора: витамин А и витамин D, както и един, който нарекъл активатор Х, защото тогава не е знаел какво всъщност е, освен че е било присъстващо в мазните части от тялото (особено във вътрешностите); този активатор се хранел с млади зелени микроорганизми и се срещал при мазни риби и черупкови организми. Това мощно хранително вещество сега се смята за нутриент К2 - хранителен продукт, който е много по-важен, отколкото повечето хора осъзнават.

Витамин D е необходим за: минералния метаболизъм, здрави кости, оптимално работеща нервна система, мускулен тонус, репродуктивно здраве, производството на инсулин и защитата от депресия; също така спомага за предпазване от различните видове хронични болести: от рак до сърдечни болести. Списъкът от ползите на витамин D за тялото продължава да расте с всяка изминала година. Важно е обаче да се разбере, че тези хранителни вещества са зависими от това дали животните са били отглеждани и хранени по естествен начин. Както споделят от Фондация Уестън Прайс:

„Жизненоважната роля на тези мастноразтворими витамини и високите нива на съдържание в диетите на традиционните общества потвърждават важността от добитък, който се изхранва чрез паша. Ако опитомените животни не консумират зелена трева, витамините А и К ще липсват в много големи количества в техните мазнини, вътрешности, каймак и жълтък. Ако животните не са отглеждани на слънчева светлина, витамин D също ще липсва в техните вътрешни органи.“

 

 

Разбиването на мита за витамин А

 

Впечатляващо изобилстващ във вътрешностите на пасищните животни, витамин А е катализатор за множество биохимични процеси. Той е важен за превенцията на родилни дефекти, предпазването от инфекции, важен е за отделянето на хормони, за оптималната функция на щитовидната жлеза, доброто храносмилане, доброто зрение, здравите кости и кръв. Без него тялото няма да може да използва протеина, минералите и водноразтворимите витамини. Витамин А също така е антиоксидант, който предпазва човека от замърсители, свободни радикали и рак.

Обратно на онова, което много вегетарианци мислят, витамин А от растенията (познат като каротин) е много по-различен от животинския. Каротините от бликащите от цветове плодове и зеленчуци е страхотен антиоксидант и може да бъде превърнат в истински витамин А в горната част на червата, но много хора не са способни да го преработят, особено ако в диетата им няма достатъчно съдържание на мазнини.

Д-р Прайс е открил, че хранителният режим при традиционните общества съдържа най-малко 10 пъти повече витамин А от животински източници, отколкото в американските модерни диети по неговото време. Днес тази разлика може да е още по-значителна, защото неговото изследване е направено преди десетилетия.

Когато хората започнаха да вземат синтетичен витамин А като добавка, започнахме да срещаме интоксикация от витамин А. Това обаче няма как да се случи при естествения витамин А, получен от истински, пълноценни храни.  Следователно, съветът да се ограничавате от хранене с вътрешни органи по време на бременност е несъстоятелен. Най-добре е да поемате витамин А от естествени източници като жълто масло, жълтък и вътрешни органи.

Молим ви да разберете, че антибиотиците, разхлабителните, заместителите на мазнини и лекарствата, понижаващи холестерола, се намесват в правилното усвояване на витамин А. Друг мит е, че вътрешните органи причиняват подагра. Това е изкривено, опростено интерпретиране на биохимичните процеси, които водят до подагра. Подаграта се дължи на натрупване на пикочна киселина, което е по-скоро функция на инсулиновата резистентност, свързана с прекомерната консумация на рафинирани въглехидрати и захар. Пикочната киселина е вторичен продукт на метаболизма на тялото ви от хранителната захар - особено фруктозата.

Прекомерният хранителен протеин с недостатъчно приета хранителна мазнина също може да повиши риска от подагра. Ето защо сухото месо не бива да бъде консумирано без добавена здравословна мазнина, а по-сухите месни органи (като черния дроб и сърцето) не са изключение. Най-ефективният нутриент, който е превенция срещу подагра, е витамин А, защото той защитава бъбреците – а здравите бъбреци не позволяват нахлуването на пикочна киселина, те я изхвърлят чрез урината. Следователно, вътрешните органи предпазват от подагра, вместо да я причинява.

 

 

Черният дроб - най-концентрираният ресурс на витамин А в природата

 

Черният дроб е най-консумираният вътрешен орган в Щатите – и това е за добро: той е един от най-наситените с хранителни вещества храни изобщо. Черният дроб е бил свещен за много африкански племена и практически всяка кухня има специалитет с черен дроб. Той просто съдържа повече нутриенти като количество в грамажа от всяка друга храна.

 • Черният дроб е най-концентрираният източник на витамин А (ретинол);
 • Той съдържа изобилна, силно усвоима форма на желязото;
 • 100 г говежди черен дроб съдържат почти три пъти повече холин от едно яйце;
 • Черният дроб е един от най-добрите източници на мед, фолиева киселина, холестерол и пурини;
 • Също така съдържа мистериозен "фактор против умората", което го прави любим сред спортистите;

Черният дроб често се описва като орган, който "филтрира" кръвта от токсините, което може да изглежда притеснително когато става дума за ядене. Всъщност, лабораторни анализи показват, че черният дроб е напълно безопасен за консумация и не съдържа по-висока концентрация на токсини, отколкото останалите части в тялото. Това се дължи на факта, че черният дроб всъщност не е "филтър", а по-скоро наподобява химично съоръжение, което прави токсините инертни и ги изхвърля навън от тялото. Ако черният ви дроб съдържа много токсини, това значи, че и вие ги съдържате. Същото важи и за животните, които консумираме. Това значи, че колкото по-чисто е животното, с чийто органи се храните, толкова по-чиста е храната, независимо дали е пържола или вътрешни органи.

 

 

ВАЖНО! Интересувайте се какъв е произходът на месото

 

В друга интересна статия, написана от Боб Mартин, се обясняват разликите между субпродуктите, получени от животни, хранени с фураж и от животни, хранени с пасищна трева. Той свидетелства, че фуражните животни са "осъдени", нещо което не се среща при пасищните животни. Той е много категоричен в своите препоръки да се избягват месо и вътрешни органи, които са от животни, хранени с фуражи, точно като тези в CAFO.

Както беше посочено по-рано, най-безопасно е да ограничите всички меса до такива от пасищни животни или най-малкото до животни, хранени с трева. След случаите на болестта „луда крава” се разбра колко е важно да се консумират животни, отглеждани на паша и хранени с биологично подходяща диета - фактори, които на практика елиминират риска от заболяването „луда крава”, както и риска от много други опасни замърсители.

 

 

Рецепти и други информационни ресурси за субпродуктите

 

Ако скоро не сте опитвали вътрешни органи, може би сте изоставили тази храна поради натиск върху вас още от деца или просто никога не сте се справили с присъствието ѝ. Те изглеждат като вътрешности, защото ТЕ са такива и лесно могат да отвратят по-чувствителните хора. Трябва обаче да преодолеете този момент - заради вашето лично здраве. За щастие, вътрешните органи не е задължително да бъдат твърдите, изсушени, прекалено сготвени дробчета с лук от миналата година, които приличат повече на подметка, отколкото на месо.

Да се намерят рецепти със субпродукти може да представлява известна трудност и, за да направя търсенето ви малко по-леко, събрах списък с ресурси, които може би ще ви вдъхновят да опитате нови неща. Този списък е само начална точка – сигурен съм, че ще намерите и други източници! Сайтовете с много стари рецепти често имат интересни и уникални рецепти,  при това в изобилие. Приятен улов!

 • Статия, озаглавена "Досиетата черен дроб", на уебсайта на Уестън Прайс, съдържа страхотна информация за хранителността на черния дроб, както и рецепти с черен дроб от цял свят;
 • Сали Фалън дава положителна оценка за готварска книга, посветена на субродуктите: „Целият звяр: хранене от носа до опашката” (The Whole Beast: Nose to Tail Eating) от Фъргюс Хендерсън;
 • Статията на Крис Кресър "Как да се ядат повече вътрешности" съдържа информация за храненето, както и връзки към редица рецепти според типа вътрешни органи;
 • Сайтът на готвача Крис Косентини "Offal Good" е изцяло посветен на "всичко, което са вътрешните органи" и е интересен за четене; с включени рецепти, видеоклипове и снимки на карантии, които не са за хора със слаби сърца, но са идеални за кулинарните любопитковци!;
 • Във „Huffington Post” се предлагат няколко подбрани рецепти;
 • Онлайн списанието "Храна и вино" (foodandwine.com) дава някои съвети за "Готварство от носа до опашката";
 • За хранителния състав на субпродуктите намерих няколко източника. Сайтът Self Nutrition Data (http://nutritiondata.self.com/) е добър източник за сравнение на хранителните нива на много храни, включително за субпродуктите. Онлайн изданието, наречено "Хранителен състав на червеното месо" (http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1053&context=hbspapers) от Университета в Уолонгонг (Австралия), има диаграми с всякакви хранителни данни за червеното месо, включително карантията и дивеча.

 

Ами ако всичко, което си мислите, че знаете за вашето здраве и хранене, е фатално подправено?


Превод: ферма Амброзия

Тайните на пазителите на света – приказка или истина?

Ще ви разкажа за пчелите, за кончетата, за кокошките, петлите и пилетата, за прасетата и за кучетата. С тях се познаваме най-добре, защото живеят в нашата ферма и сме приятели. Може би това, което ще ви разкрия, ще ви се стори невероятно, сякаш разказвам измислена приказка. Но пък дали може да сте сигурни, дали не е самата истина...

прочети още
Благодарим ви, животни!

Ценим и почитаме всяко едно отделно животно. И се отнасяме отговорно и с уважение към всичко, което ни е дало. Почитта ни към животните приживе е единственият начин, по който печелим правото да поискаме храна чрез отнемане на живота им. 

прочети още
Какво е добре да знаем за зреенето на свинското месо

Ако са положени грижи по описаните условия, свинското, което достига да вас, е чисто, вкусно, ароматно, крехко и здравословно. 

прочети още
Суровите жълтъци – „мням-ням“ или „бляаак“?

Ако не знаете какво може да очаквате от вкуса на суровото яйце и се притеснявате да го опитате, може да се ориентирате по вкуса на жълтъка на рохкото яйце. Общо-взето са еднакви на вкус, така че ако обичате жълтъка на рохкото яйце, ще ви харесат на вкус и суровите жълтъци.

прочети още
Какво е А2-мляко?

Доказателствата сочат, че първоначално всички крави са произвеждали мляко, съдържащо само бета-казеин, известно днес като A2 бета-казеин. Но в даден момент от историята, след като индустрията си е поставила за цел производство на все повече мляко (преди 30 години кравите-рекордьорки са давали по 7-8 тона на лактация, докато сега вече това число е цели 12-13 тона), генетична мутация е довела до вариант на този протеин, давайки началото на А1 бета-казеина в млякото.

прочети още
Ъгх, какво е това зеленото в пилето?

Въпреки че може да ви подразни, ако откриете такова оцветяване в пилето, докато го готвите или е вече на трапезата ви, то не прави месото опасно, нито отровно, нито негодно за консумация под каквато и да е форма.

прочети още
Никой не е по-голям от солта!

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.

прочети още
Селото, което остава завинаги в теб...

Чували сте израза, че човек може да напусне селото, но селото никога не напуска човека. В него се влага нещо негативно, а именно манталитета, който не се вписва в цивилизацията – селянията.

прочети още
Святото призвание да си фермер!

Беше тежко, когато осъзнахме каква отговорност носим с посланията, действията и последствията от избора, който сме направили. Защото се оказахме "образователи" в една основна на човека потребност. Потребност, от която всекидневно се нуждаем, за да оцелеем и ежедневно да бъдем изграждани - Нейно величество… Храната!

прочети още
Как да озеленим пустините в света и да обърнем климата?

Науката, биолозите, еколозите, природозащитниците обединяват съгласието си в един толкова прост и обикновен факт, съществуващ от древността... Какво е причинило ерозията, пустинята, глобалното затопляне, емиграцията и глада? Колкото и чудно да звучи, отговорът е научно доказан факт!

прочети още
Как се промениха пилетата през годините?

Въпреки усилията от страна на Европейската комисия да се подобрят условията на живот на пилетата бройлери, отглеждани за храна и въпреки изискванията за по-големи клетки за кокошките носачки, факт е, че повечето индустриални ферми отглеждат животните си по изключително жесток начин, с постоянни ваксини, антибиотици, хормони, докато са наблъскани в халета, държани нарочно в тесни пространства, без възможност за движение - за да наддадат възможно най-бързо на тегло.

прочети още
С какво се хранят нашите пасищни животни през зимния сезон?

Ние не смятаме, че щом са пасищни, трябва целогодишно да са на пасище със зелена буйна трева и възнамеряваме да развенчаем това общоприето вярване. Трябва да бъдем малко реалисти и да се сприятелим с действителността. Тези животни живеят със сезоните, както ние самите, както са живели и нашите баби и дядовци в миналото - тоест, през топлите сезони консумират повече пресни плодове и зеленчуци, а през студените - повече животински продукти или сушени плодове, каквито за кокошките се явяват сушените билки, сушените треви и свинските деликатеси през зимата.

прочети още
Кафето на Флинтстоун - манията на годината!

Според New York Times от няколко месеца всяко уважаващо себе си кафене в Америка, пък и не само, предлага освен всичко друго и една нова напитка – чаша костен бульон.

прочети още
И все пак - коя си ти, моя малка трудолюбке? Коя си ти, моя вълшебнице?

И когато, упоен от аромата на мед, прашец и прополис, спокоен, че всичко е наред, седна на тревата, за да послушам песента на хилядите твои посестрими, аз за кой ли път се питам: Коя си ти, моя малка приятелко...

прочети още
Вълшебните, малки черни плодчета - акумулатори на слънчевите лъчи!

Ако някой ни каже, че бъзът, обикновеният бъзак, е една от най-ценните билки по нашите земи, доколко ще му повярваме? В далечното вече минало (около 1927 г.) природолечителят Петър Димков направил дълго проучване на това растение с голям интерес и достигнал до изводи, че всичко в тази билка – коренът, стъблото, кората, цветът, плодът – е невероятно полезно, че има силата да надвие дори рака!

прочети още
Истина ли е, че „не можело“ питомните зайци да живеят в тяхната естествена среда, така както техните родоначалници?

Нашият опит и изследвания обаче показват и доказват, че питомният заек може да си припомни и възстанови своя естествен инстинкт и начин на живот - такъв, какъвто е бил още преди заекът да бъде заловен и опитомен в Китай преди 25 века.

прочети още
Какво означават белите ивици върху пилешките гърди?

С консумацията на пилешки гърди приемаме ли протеин или по-скоро поглъщаме количества "скрита" мазнина?

прочети още
Сутрешната песен на птиците и живителните сили!

"Искам да помислите за това, което наричате утринна песен на птиците - този странен момент в природата, точно преди сутрешната светлина да изгрее. Внезапно, както може би сте усетили, ако сте лежали будни по това време, всяка птица в квартала подема песен, сякаш се подчинява на някакъв сигнал. За известно време, докато е тъмно, ефирът е изпълнен с оркестриран звук – тържественото, предизвикателно и неподражаемо звучене на птичите песни."

прочети още
Нашите пасищни прасета - разковничето

Ние сме малка, симбиотична ферма в стара Планина. Развъждаме и отглеждаме пасищни прасета по хуманен и естествен начин, като ги храним на паша/сено, с жълъди, яйца и млечни продукти, като по този начин произвеждаме свинско месо с много високо качество.

прочети още
Всичко, което той иска да направи, е нелегално - интервю с Джоел Салатин

Какво трябва да знаете за храната, фермерството и месото, с което се храните? Фермерът и писател Джоел Салатин не приглася на правителствените регулации - той има какво да ни каже за пасищното земеделие, за вегетарианците и за още много други подобни теми.

прочети още
Интервю от ферма Амброзия за AGRO Journal

Вече не е мода, а осъзната необходимост отглеждането на селскостопанска продукция в естествена, природна среда. Не е тайна, че промишлено отгледаната храна няма нито чистотата, нито полезността, която само природата може да осигури на човека. Наистина е вярна поговорката "С каквото се храниш, на това приличаш".

прочети още
Защо пасищно, а не индустриално месо?

Все по-голям брой хора вярват, че яденето на по-малко месо носи ползи за околната среда. Това е вярно, когато става дума за животни, отглеждани в индустриални ферми за угояване. Но храненето с месо от добре отглеждани пасищни животни носи чиста изгода за планетата.

прочети още
Истината за промишленото животновъдство!

Промишлените (конвенционалните) ферми или Концентрираните операции за хранене на животни (CAFOs) са в пълна противоположност на семейните селски стопанства със зелени пасища, отглеждащи щастливи животни. За съжаление, повечето от месата и животинските продукти по рафтовете на нашите супермаркети идват от промишлените ферми. Тези индустриални стопанства скупчват огромен брой животни в угоителни комплекси, в които животните са трудно подвижни и често са принудени да престояват в собствените си изпражнения. Нехигиеничните условия, създавани там, допринасят за мизерния и нездравословен живот на животните. Очевидното незачитане на благосъстоянието им е началната отправна точка за какво не е наред в нашата хранителна система. Главната цел на тези индустриални ферми е бълването на колкото се може по-голямо количество хранителни продукти на най-ниска цена. Идеята със сигурност не е отглеждането на здрави животни или производството на висококачествени храни. Като потребители е наша отговорност внимателно да разгледаме хранителните ни източници и да разберем последствията от нашите избори.

прочети още
Пилешка супа за душата... на една остаряваща звезда

Как един от най-добрите баскетболисти за всички времена - Коби Брайънт, се възстанови за отрицателно време след тежка контузия с пилешки костен бульон? И как бульонът се превръща във всекидневно целително средство и поддържащо добрата форма на иначе износените от професионалния спорт стави.

прочети още
Истината за животинските мазнини!

Животинските мазнини имат ужасна репутация. Митът, че храненето с по-малко животински мазнини ще ни държи здрави и слаби си остава мит. Животинската мазнина е демонизирана напълно незаслужено. Нашите баби, дядовци и прадядовци са консумирали именно животински мазни в първичния им вид.

прочети още
10 причини да върнем обратно сланината и свинската мас на трапезата ни

Сланината е здравословна мазнина за готвене и заслужава да бъде върната обратно в кухните на хората по целия свят. Широкоразпространеният мит, че животинската мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания е точно това – просто един мит.

прочети още
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Здравите народи, изследвани от д-р Прайс се хранят с огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасящи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, както и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни - като черния дроб и бъбреците.

прочети още